Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 1983 grizu faciasında hayatını kaybeden madencilerin çocukları da babalarının öldüğü maden ocağında çalışıyor. Maden şehitlerinin madenci çocukları kendilerine tanınan hakların diğer maden şehidi çocuklarına da tanınmasını istediler. Maden şehitleri çocukları "Bizler ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz" diyerek işlerinin çok olduğunu ifade ettiler.

Ereğli'de 1983 yılında meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden madencilerin çocukları da babalarının hayatını kaybettiği maden ocağında çalışıyor. Her yıl düzenlenen anma törenine katılan şehit madencilerin madenci çocuklar, yapılan törenlerde acılarının bir kez daha yinelendiğini söylerken, madencilik mesleğinde çalışan işçilerin ekmeklerini taştan çıkarttıklarını kaydettiler.

Şehit madenci çocuklarından olan ve babasının çalıştığı yerde ekmek parasını kazanan Baki Tura, mesleğin çok zor ve meşakkatli olduğunu söylerken, çalıştıkları alanda 1 saat sonra ne olacağını bilmeden çalıştıklarını kaydetti. Maden şehitlerinin çocuklarına haklarının verilmesini istediğini kaydeden Tura, "Önce şunu ifade etmek istiyorum. Madencilik dünyanın en zor ve en meşakkatli işlerinden bir tanesi. Bizler taştan ekmeğini çıkartan insanlarız. Bundan 32 yıl önce 7 Mart 1983 tarihinde babam Hasan Tura burada 4-12 vardiyasında çalışırken büyük grizu patlaması sonucu 103 kişi ile beraber hayatını kaybetti. Ben o zaman 7 yaşındaydım. Ailemin de en büyük çocuğuydum. Babam vefat ettiğinde 37 yaşındaydı. Benden hariç 4 tane daha kardeşim vardı. Tabi ondan sonra hayat şartları bizim için daha da zorlaştı. Ama kader bizleri 2000 yılında onun vefat ettiği çalışma alanında çalışmayı Rabbim bize nasip etti. Madencilik zor ve meşakkatli bir olay. 1 saat sonra ne olacağını bilmediğiniz bir alanda çalışma hayatınızı devam ettiriyorsunuz: Bizim maden şehitleri çocukları olarak geçmişte bizlere tanınan yasal düzenlemelerin tekrar yeniden hayata geçirilmesi, bu konuda beklenti içerisinde olan maden şehidi çocuklarının da huzura ermesi, bu kurum ya da devletin çeşitli kurumlarında iş verilmesini istiyoruz. Böyle bir talebimiz var. Bunu defalarca ilettik. Ancak bir netice alamadık. Ama mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Babası Ahmet Yiğit'i kaybettiğinde 5 yaşında olduğunu söyleyen maden işçisi Asım Yiğit ise "Benim babam da 1983 yılında ki grizu faciasında vefat etti. Ben o zaman 5 yaşındaydım. Ben de o zaman bizlere tanınan hakların şu anda da tanınmasını istiyoruz" dedi.