Taksim’de toplanan 68’liler Birliği Vakfı üyesi bir grup, Madımak ve Başbağlar olaylarını protesto ederek hayatını kaybedenleri andı. Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan grup, Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaptı.

Taksim Meydanı’nda 11.30 sıralarında toplanan grup, Madımak olaylarının yıldönümü nedeniyle Madımak ve Başbağlar olaylarında ölenleri andı. Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakan grup, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açıklama yapmak üzere Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Burada bir süre slogan atan grup basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklama yapan 68’liler Birliği Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Zülkadiroğlu, “Türk toplumu 22 yıl önce 2 Temmuzda Sivas’ta ve 5 Temmuz’da Erzincan’ın Başbağlar köyünde iki katliam yaşadı. Her iki katliamda toplumumuzun ulus olma bilincine ve ortak yaşama kültüründe derin yaralar açtı. 2 Temmuz günü cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas’ta AB güdümlü irtica, Türkiye’nin cumhuriyetçi, aydınlanmacı, yurtsever birikimine saldırdı ve 37 yurttaşımızı yaktı. Bu yobaz saldırıdan 3 gün sonra bu kez de ABD güdümlü etnik bölücülük sahneye çıktı ve Kemaliye’nin Başbağlar köyünde 33 köylüyü katletti. Her iki katliamda, ülkemizin ve toplumumuzun etnik ve mezhepsel temelde bölünmesine, bağımsızlık ve cumhuriyetin tasfiyesine hizmet eden eylemlerdi. Madımak’ı ateşe veren gladyo güdümlü irtica uğursuz eylemini yaparken cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak diye bağırıyordu. Biz bunları kanlı pazardan tanıyoruz. Başbağlar’da 33 köylüyü katleden emperyalizm güdümlü bölücülük ise, köylülerin üzerine kahrolsun TC diye bağırarak kurşun yağdırdı. Böylece ülkemizde, 1980’lerden beri süregelen toplumu etnik temelde kutuplaştırma ve bölme faaliyetlerine birde mezhepsel temelde kutuplaştırma ve bölme faaliyetini eklemenin fitilini ateşlediler.” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup olaysız şekilde dağıldı.