Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi 1937-1938 olaylarıyla ilgili sarf ettiği sözler nedeniyle kınadı ve 4 lira 9 kuruşluk tazminata mahkum etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 2014 yılında 4. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Aşure Günü’nde Dersim’de yaşananları "Dersim modern Kerbela’ydı" şeklinde nitelemesine tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli, olaylarda öldürülenleri ihanet, isyancılık, barışa kurşun sıkma ve zalimlikle suçlamıştı.

1938 yılında Nazımiye ilçesinde aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların olduğu 12 akrabasını kaybeden Hüseyin Akgün, Bahçeli’nin olaylarla ilgili sarf ettiği cümlelerin, öldürülen yakınlarına hakaret olduğunu öne sürerek avukatı Cihan Söylemez aracılığıyla Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 4.9 kuruşluk değerinde tazminat davası açmıştı.

"MAHKEME, DEVLET BAHÇELİ’YE KINAMA VE PARA CEZASI VERDİ"

Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi, Bahçeli’nin 1938 Dersim olaylarında hayatını kaybeden vatandaşlara yönelik sarf ettiği sözler nedeniyle açılan dava ile ilgili kararını verdi.

Önceki gün karara bağlanan davada Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Onur Demir, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi kınama ve 4.9 kuruşluk tazminata mahkum etti.

Mahkeme kararında "Somut davaya konu Dersim harekatı sırasında 4. Umum Müfettişlik raporuna göre 13 bin 160 kişi ölmüş ve 11 bin 818 kişi sürgün edilmiştir. Davalının bu 13 bin 160 kişinin adını tek tek bilmesi zaten kendisinden beklenemez ki bu nedenle de davalı Dersim olaylarında öldürülen masum insanları da kast ederek çoğul olarak 'Canileri' ve 'Teröristleri' sözcüklerini kullanmıştır. Açıklanan nedenlerle mahkememizce davada matufiyet unsurunun gerçekleştiği kanaatine varılmıştır. Yukarıda açıklanan gerekçelerle davacının davasının kabulü ile davalının davacının kişilik hakkına yapmış olduğu saldırının Borçlar Kanunu'nun 58/2 maddesine göre kınanmasına karar verilmiştir." denildi.

12 akrabasını kaybeden Hüseyin Akgün'ün avukatı Cihan Söylemez, 2014 Kasım ayı içerisinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 4. Uluslararası Hacı Bektaş- Veli Aşure Günü’nde yaptığı açıklamanın ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 1938 Dersim 1938 olaylarında hayatını kaybeden vatandaşlara ilişkin yazılı açıklamasını hatırlattı.

Avukat Söylemez, şöyle konuştu: "Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasının ardından MHP lideri Devlet Bahçeli, yazılı bir açıklama yapmış. Dersim’de bir Kerbala vakasının olmadığını, orda katledilen insan olmadığını, hepsinin cani ve terörist olduğunu yazılı açıklamasında belirtmişti. Bu sözler üzerine ailesinden 9 kişi kaybetmiş olan müvekkilim Hüseyin Akgün, Kasım ayı içinde 4.9 kuruşluk tazminat davası açmıştı. Bu tazminat davası içinden bulunduğu ay içerisinde sonuçlandı."

Davanın içeriğine ilişkin bilgi veren Söylemez, "Netice itibariyle Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi, Dersim 1937-38 yıllarında katledilen ve sürgüne gönderilen insanların masum olduğunu bunların cani ve teröristlikle suçlanamayacağını onların manevi kişilik haklarının bulunduğunu, davacı Hüseyin Akgün’nün aile fertlerinin öldürüldüğüne dair belgesinin olduğu, ve bu belgeler ortaya konulduğunda burada manevi açıdan kişilik hakları zedelendiğine kanaat getirdi. Ve MHP lideri Devlet Bahçeli hakkında kınama kararı verdi. Bu mahkeme hükmünün özelliği şu; birincisi ilk defa Türkiye Cumhuriyetinin yargı organları Dersim 1937-38’de öldürülen insanların masum olduğuna kanaat getirdi. Çünkü “masum” insanlar tabiri kullanıyor. İkincisi bu tarihlerde hayatını kaybetmiş veya sürgüne gönderilmiş insanların aziz hatırlarına yönelik herhangi bir saldırı olursa bu karar emsal teşkil edilecek. Bundan sonra Mahkemeler bu şekilde karar verebilecek ve siyasetçilerin bu konuyu politikalarına malzeme yapmasının önüne geçilmiş olacak." dedi.

Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği söz konusu kararın emsal olduğunu ve kararı sevindirici bulduğunu söyleyen Hüseyin Akgün ise hayatını kaybeden insanlara bundan sonra gerçekleşebilecek bu tarz saldırıların önüne geçilmiş olacağını dile getirdi.