Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, yoksul ailelerin çocuklarının dershaneye gönderilmesini amaçlayan SODES projesinin ihalesinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 12 kişinin serbest kalmasına yapılan itiraz reddetti.

Diyarbakır’da geçtiğimiz hafta yapılan operasyonda 7’si polis 4’ü sivil 11 kişi gözaltına alınmıştı. Hakkında gözaltı kararı çıkartılan dönemin Diyarbakır KOM Müdürü olan Adana Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Dağ ise sonradan teslim olmuştu. Gözaltına alınanlardan 2’si polis sorgusu, 4’ü savcılık ifadesinin ardından 6’sı ise mahkemece serbest bırakılmıştı. Savcının, mahkemece serbest bırakılan şüpheliler için bir üst mahkeme yaptığı itiraz reddedildi. Şüpheli avukatlarından Mehmet Zeki Tek, mahkemenin kararında ısrar ettiğini ve itirazı reddettiğini belirterek, “ Bundan sonra ya iddianame hazırlanacak ya da takipsizlik kararı verilecek.” dedi.

Müvekkillerine ihale yolsuzluğu konusunda soru yöneltilmediğini anlatan Tek, “2009 yılında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğünde görevli müdür, amir ve polis memurları gönüllülük esasına bağlı olarak Sur ilçesindeki yoksul çocuklara okumaları için yardım ediyor, onlara eğitim araç gereçleri alıyor. Daha sonra SODES ortaya çıkınca valinin talebi doğrultusunda bu çalışmaları SODES projesi olarak uygulanıyor. Projeyi KOM’da görevli personel uyguluyor ve çocuklar dershaneye gönderiliyor. Dershane için yapılan ihalede en uygun fiyatı veren ve şartları yerine getiren dershane ihaleyi kazanıyor. Eğitime kazandırılan 374 çocuktan 274’ü Anadolu ve dengi okulları kazanıyor.” diye konuştu.

2010 yılında hem idari hem de adli soruşturma usulsüzlük tespit edilmediğini anlatan Tek, “O dönemde ihaleye katılan dershanelerin itirazı üzerine idari ve adli soruşturma yürütülüyor ancak herhangi bir usulsüzlük olmadığına dair karar veriliyor. Son dönemlerde yapılan algı operasyonları Diyarbakır’da yapılmamıştı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir operasyon yapıldı. Dosyanın içeriği de boş. Dosyada müvekkillerime yönelik yolsuzluk ve gereksiz harcama yapıldığı yönünde bir suçlama yok sadece prosedürleri neden uyulmadığı şeklinde ilgisiz sorular var.” ifadelerini kullandı.