32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve yolsuzluk ile Selam terör örgütü soruşturmalarında görev alan tutuklu polislere yönelik verdiği tahliye kararı uygulanmadı. Mahkemenin iki kez savcılığa gönderdiği karar iddialara göre savcılara baskılar nedeniyle uygulamaya konmadı. Mahkeme, tahliye kararının uygulanmaması durumunda savcılığın ve engellemeye çalışan kişi ve kurumların suç işlediği uyarısında bulundu.

Hidayet Karaca ve yolsuzluk ile Selam terör örgütü soruşturmalarında görev aldıkları için polislere yönelik operasyonlarda tutuklanan polisler için İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi tahliye kararı vermişti. Karar iki gündür uygulanmadı. Mahkeme, tahliye kararlarının uygulanması için infaz savcılığına iki kez müzekkere yazdı.

İlk müzekkere kararın çıktığı zaman nöbetçi olan savcı Ercan Devrim’e gönderildi. Ancak kararlar savcıya ulaşmadı ve tekrar mahkemesine geldi. Daha sonra mahkeme müzekkereleri infaz savcılığına gönderdi. İnfaz savcısı Orhan Güldiken’in imzalamayacağını söyleyerek kararları tekrar mahkemeye iade ettiği kaydedildi.

İddialara göre, savcılar yoğun baskılar nedeniyle bu kararları imzalayamadı. İkinci kez iade edilen tahliye kararları için mahkemenin üçüncü kez savcılığa müzekkere yazacağı belirtildi.

Mahkeme, bugün infaz savcılığına bir kez daha müzekkere yazdı. Müzekkerede verilen tahliye kararlarının yasalara uygun, kesin ve itiraza tabi olmadığı, derhal uygulanması gereken kararlardan olduğu vurgulandı. Başka bir sulh ceza mahkemesinin kendi verdikleri kararı değerlendirme ve yok sayma şeklinde karar vermesinin hukuka uygun olmadığı ifade edildi.

Kararların uygulanmaması durumunda suç işlenmiş olacağına işaret eden mahkeme, “Mahkememizin tahliye kararını yerine getirmeyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz ve İlamat Bürosu, tahliye kararımızın engellenmesi için mahkememiz kararını yok sayma yönünde karar veren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği ve diğer ilgili kurum ve kişiler anayasanın 90. maddesi gereğince iç hukukumuz haline gelen AİHS’de düzenlenen ve kabul edilen özgürlük ve güvenlik haklarını ihlal etme durumu ile TCK 109 maddesinde düzenlenen hürriyeti tahdit suçunu işleme ihtimali ile karşı karşıya kalma durumuna düşebilecekleri açıktır.” dedi.

Mahkeme, UYAP üzerinden, iade edilen tahliye kararlarının tekrar gönderildiğini belirtti.