Nokta dergisine savcılığın talebiyle uygulanan erişimin engellenmesi ve toplatma kararını onayan mahkeme kararına itiraz edildi.

Nokta dergisi bu haftaki sayısında şehit cenazesi geçerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı selfi çeker şekilde görsel kullanmıştı. Bu görsel nedeniyle dergi hakkında terör ve örgütlü suçlar savcılığı tarafından Cumhurbaşkanına hakaret ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Dün gece savcılığın talimatıyla derginin binalarına baskın yapıldı. Nokta’nın bu haftaki sayısı toplatılırken Twitter adresine de erişim engellendi. Yasaya göre acil durumda savcılığın uyguladığı bu kararı 24 saat içinde hakime sunması gerekiyor. Savcılık, bugün İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak derginin 14-20 Eylül 2015 tarihli 18. sayısının toplatılması ve Twitter adresine erişimin engellenmesi kararının onanmasını talep etti.

2. Sulh Ceza Hakimi Durmuş Karaçalı da savcılığın kararının onanmasına hükmetti.

Nokta dergisinin avukatı Kadir Kökten, sulh ceza hakimliğine başvurarak onama kararının kaldırılmasını talep etti.

İstanbul Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Mustafa Aksu imzasıyla üzerinde tarih bulunmayan evrak ile Basın Suçları Soruşturma Bürosu’ndan talepte bulunduğunu belirten Kökten, bu talepte arama, el koyma, toplatma ve erişimin engellenmesinin yer aldığını ifade etti. ‘Gayri ciddi ve yasalara aykırı bu talebin savcılıkça dikkate alınmaması gerekirdi’ diyen avukat Kökten, emniyetin bu yazısına tarih de konmadığını kaydetti.

Bu yazışmada resmi yazışma kuralları ve yasal terimler dikkate alınmadan ‘Cumhurbaşkanımıza’ ifadesinin kullanıldığını vurgulayan Kökten, emniyetin, kanundan habersiz bir şekilde toplatma talep ettiğini belirtti. Basın kanunun ilgili maddesinde toplatma tedbiri bulunmadığını savunan Kökten, ancak el koyma kararı verilebileceğini, bunun da şartlarının yasada sınırlandırıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla el koyma kararı verilemeyeceğine işaret eden Kökten, emniyetin yazısında ayrıca Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle Twitter adresine erişimin engellenmesinin de talep edildiğini hatırlattı. Kökten, bu talebin de hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Savcının, emniyetin talep yazısına el yazısı ile yazdığı emirle taleplerin kabulüne karar verdiğini hatırlatan Kökten, savcının bu kararında da saat bilgisi bulunmadığını belirtti. hangi tarih ve saatte alındığı belli olmayan kararın hukuka uygunluk denetimini yapmanın zorlaşacağı kaydedildi.

Savcının emniyetin talep yazısının aksine el koyma kararının gerekçesine terör örgütü propagandası yapmak maddesini de eklediğini kaydeden Kökten, polisin talebinde ise sadece Cumhurbaşkanına hakaretten işlem yapılmasının istendiğini vurguladı. Kökten, Cumhurbaşkanına hakaretin el koymaya yeterli neden olmadığı için savcının hiç alakası olmadığı halde terör örgütü propagandası isnadında da bulunduğunu ifade etti.

Henüz açılmış bir soruşturma yokken el koyma kararı verildiğini savunan Kökten, yasaya aykırı bu kararın onaylanmaması gerektiğini belirtti. Mahkemeden onama kararının kaldırılması talep edildi.

HAKİMDEN ‘CUMHURBAŞKANIMIZA’ İFADESİ

Öte yandan, savcının toplatma ve erişimin engellenmesi yönündeki kararını onayan hakimin de karar tutanağında ‘Cumhurbaşkanımıza hakaret’ ifadesini kullandığı görüldü.