Manisa’da çoğunluğu kadınlardan oluşan mahkum yakınları, cezaevlerindeki şartların iyileştirilmesi için Manisa E Tipi Cezaevi önünde eylem yaptı. Eyleme, CHP Milletvekili Özgür Özel de destek verdi. Pankart açan mahkum yakınları, cezaevlerindeki şartların iyileştirilmesi istedi.

Mahkum yakınları adına açıklamayı, 23 ay Manisa E Tipi Cezaevi'nde yatan ve içeride çok sayıda tanıdığı olan Nurullah Orhan yaptı. Orhan, “Devletimiz bizim yıllardır yaşadığımız sıkıntıların farkında fakat bizlerin yüreğini ferahlatan hiçbir gelişme görememekteyiz. Sevdiklerimizin kaderine mahkum olduğu ya da mahkum olmak zorunda kaldığı beşikteki bebeklerimizin, yaşlı annelerimizin ve bizlerin gözünden akan yaşları görmenizi, artık bizleri görmezden gelmemenizi istiyoruz. Sevdiklerimizin adil yargılanmadan uzak, kaderine mahkum edilmesine ne vicdanımız ne de kalbimiz dayanıyor. Devlet büyüklerimizin gerekli düzenlemeleri yapmalarını ve kanayan bu yaramızı durdurmalarını istiyoruz. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımız'a ve TBMM’ye sesleniyorum, 165 bin insan dört duvar arasında ölüme terkedilmiş. Bu zulme dur desinler.” dedi.

Milletvekili Özel de Manisa ve Türkiye’nin dört bir yanındaki cezaevlerinin son günlerde peşisıra gelen ölüm ve acı dolu haberlerle gündemde olduğunu söyledi. Cezaevlerinde kalan bütün mahkumların evrensel bir hukuk kuralı gereği emniyet, sağlık ve eğitimlerinin devlete emanet olduğunu belirten Özel, “Ancak görülmektedir ki Türkiye’deki cezaevlerindeki mahkumların eğitimleri tamamen aksamakta, sağlıkları her geçen gün bozulmakta, adeta Türkiye’deki cezaevleri hastalık üretmekte ve güvenlikleri de sağlanamamaktadır.” diye konuştu. AK Parti iktidara geldiği günden bugüne nüfusta yüzde 20’lik artış olmasına rağmen cezaevlerindeki kişi sayısında görüyen artışın yüzde 250 oranında olduğuna vurgu yapan Özel, “Nüfustaki her bir kişilik artışa karşı cezaevlerinde 10 kişiden fazla kalmaktadır. Bu AKP’nin aşırı güvenlikçi, kendisi için herkesi ve her şeyi tehdit gören anlayışının yanısıra hukuk sistemimizde evrensel normlara aykırı olarak tutuksuz yargılamanın değil, tutuklu yargılamanın esas tutulmasından da kaynaklanmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Bu uygulamalar devam ettikçe, Türkiye’nin dört bir yanındaki cezaevlerinden mısır patlağı gibi ölüm haberleri almaya devam edeceğiz.” diyen Özel, “Bunun için hükümeti bir kez daha uyarıyoruz. Mahkumun sağlığı, mahkumun hayatı devletin namusudur, bunlara sahip çıkılsın. Her cezaevine doktor, cezaevlerinde gerçek bir ilaç ve eczacılık hizmeti ve aşırı güvenlikçi politikalardan kaynaklı sürekli tutukluluk haliyle süren uzun davalar, mahkumların hayatlarını, sağlıklarını tehdit etmekte, çocuklarına, ailelerine hayatı zindan etmektedir. Bugün sembolik olarak arkamızda, Manisa’nın en eski cezaevi Manisa E Tipi Cezaevi. İçeride çığlıklarını haykıran analar, babalar, kardeşler. Türkiye’deki tüm cezaevlerinden yükselen çığlığa kulak veriyoruz ve diyoruz ki yaşasın adalet. Adaletin olmadığı yerde, hiçbir insan hakkından bahsedilemez. En temel insan hakkı yaşam hakkıdır, sağlık hakkıdır ve adaletli bir dünyada, adaletli bir ülkede yaşama hakkıdır.” dedi.

Basın açıklamasın ardından mahkum yakınları, olaysız bir şekilde oradan ayrıldı.