CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, doluluk oranı yüzde 100'ü aşan cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin beslenme yetersizliğine dikkat çekti. Balbay, “Mevcut iaşe bedeline göre bir mahpusa günde 5 TL karşılığında üç öğün yemek veriliyor. Çocuklara, çocuklu annelere 6 TL, hamilelere 7,5 TL. Bununla değil 3, bir öğün yemek bile verilemez." dedi.

Balbay konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Adalet Bakanı’nın yazılı olarak cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Balbay, halen cezaevlerinde öncelikli olarak barınma, devamında da beslenme ve sağlık sorunlarının bulunduğunu vurguladı. Balbay şu konulara dikkat çekti: “Avrupa standartlarına göre inşa edildiği söylenen güvenlikli cezaevlerinde 7 odalı bir koğuşta 7 kişinin kalması gerekiyordu. Sonradan her odaya üçer ranza daha eklendi ve 28 kişi kalıyor. Cezaevlerindeki sıhhi tesisat ve öteki altyapı 7’şer kişiye göre yapıldığı için, her cezaevinde ciddi altyapı sorunları yaşanıyor. Bunun yanında tutuklu ve hükümlülere Adalet Bakanlığı beslenmeleri için 5 TL. karşılığında mönü düzenledi. Buna göre her cezaevi kahvaltı, öğle ve akşam yemeği için her mahpusa sadece 5 TL. harcayabiliyor. Bu rakamla bugünkü koşullarda bir kişinin doyması mümkün değil. Değil 3 öğün, ancak bir öğün yemek bile zor verilebilir. Cezaevi yönetimleri beslenme sorunlarını giderebilmek için o mevsim en ucuz olan sebzeyi art arda mönüye koyuyor. Tutuklu ve hükümlülerin büyük çoğunluğu neredeyse sadece ekmekle besleniyor.”

Balbay Adalet Bakanı’nın şu soruları yanıtlamasını istedi:
1. Bu bedelle insanların karnını nasıl doyuracaksınız?
2. Cezaevinde bulunan bir insan günde 5 TL ile üç öğün hangi yemekleri yemekte ve nasıl doymaktadır?
3. Üç öğün için belirlenen 5 TL’lik yemeklerin kalori hesaplaması ve mönü belirlemesi nasıl yapılmaktadır?
4. Cezaevlerinde yetersiz ve sağlıksız beslenme nedeniyle rahatsızlık geçiren tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?
5. Tutuklu ve hükümlülerin sağlıklı beslenmelerini sağlamak için iaşe bedellerinde bir artış sağlamayı düşünüyor musunuz?
6. Standart olarak 7 kişinin kaldığı kimi koğuşlar, şuanda 28 kişilik hale getirilmiştir. Uluslararası standartlara göre 7 kişilik koğuşlarda 28 kişinin kalması ile nasıl bir insani yaşam ortamı hazırladığınızı düşünüyorsunuz?