Arama Kurtarma Derneği (AKUT), devlet koruması altındaki çocukları ‘Haklarımı Biliyorum, Bilerek Büyüyorum’ projesi kapsamında çocuk hakları konusunda eğitecek. Konuyla ilgili bilgi veren AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, “Halk bilinci, hem kendi hakkını bilen kendi hakkını koruduğu gibi başkalarının da hakkına saygılı, koruma zihniyetiyle yaklaşıp güvenli yaşam kültürünü içselleştirmiş çağdaş dünya insanı yetiştirmek istiyoruz.” dedi.

AKUT ve Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği (ÇHZD), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi devlet koruması altındaki çocukları çocuk hakları konusunda eğitmek amacıyla protokol imzaladı. AKUT Genel Merkezi’nde düzenlenen imza törenine AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği Ebrize Çeltikçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Şemsettin Yalçın ve AKUT yetkilileri katıldı.

Toplantıda konuşan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, bilinçli ve insan haklarına saygılı bir toplum yetiştirmenin çocuk yaşta verilen eğitimle mümkün olacağını söyledi. Bu anlamda projenin bir ilk olduğunu belirten Mahruki, “Haklarımı biliyorum, bilerek büyüyorum projesi çerçevesinde birlikteyiz bu projede AKUT’un ana sebebi biliyorsunuz acil durumlarda afet durumlarında can kaybını en aza indirmek ve bu konuda toplumu bilinçlendirmek. Yani güvenli yaşam kültürüne ulaşmak, bunu içinde eğitimli, bilinçli, donanımlı bireyler oluşturduk. Ebrize hanımın bu katkılarıyla ve AKUT’u da bu konuya dahil etmesiyle ve bizim güvenli yaşama ulaşma misyonumuzu çocuk haklarının da farkında olan bir toplum ile birleştirerek çocuklar üzerinden eğitime başladık. Sonuçta gelecek demek çocuk demek çocuklar üzerinde başlattığımız çalışmalarda, bütün eğitimlerde bütün farkındalıklar ülkenin geleceğini değiştirecek, bu afet bilinciyle halk bilinci hem kendi hakkını bilen kendi hakkını koruduğu gibi başkalarının da hakkına saygılı, koruma zihniyetiyle yaklaşık güvenli yaşam kültürünü içselleştirmiş çağdaş dünya insanı yetiştirmek istiyoruz. Hedefimiz bu bunun yolu da çok küçük yaşlarda bu bilinci ve farkındalığı vermekten geçiyor. Ebrize hanımın bu vizyonu sayesinde biz buraya geldik. Biz acil durum arama kurtarma konusunda uzman bir ekibiz. Gönüllülerimizle birlikte çocuklarla ve çocuk haklarıyla birleştirdiğimiz anda artık geleceğe daha köklü yatırım yapabilir hale geldik. Bu bizi çok heyecanlandırıyor çünkü çocuk demek gelecek demek. Gelecekte daha iyi bir Türkiye’ye ulaşabilmek için çocukların kendilerini bilmeleri, haklarını bilmeleri, başkalarının hakkına da saygılı olmaları en önemli parametre olarak görüyoruz. Sonuçta toplum hayatı ortaklık ve bireyin kendini koruması kollaması başkalarının haklarına saygılı olması sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Bizde AKUT olarak sonuçta gönüllülük, sorumluluk üzerine kurulu bir yapıyız. Çocukların farklılıklarını birleştirerek çok kuvvetli iş birlikleri yarattık.” diye konuştu.

KENDİ HAKKINI BİLEN VE ÖĞRENEN ÇOCUKLAR, BAŞKASININ HAKKINDA BİLECEK KORUYACAK VE SAYGI DUYACAKTIR

Çocukların yeterli derecede haklarını bilmediğini belirten Çocuk Hakları Zirvesi Kalkınma Derneği Başkanı Ebrize Çeltikçi ise, “Çocuklarımızın haklarını bilmeleri kendi haklarına sahip olmalarını yeterli olmadığını ancak ve ancak yüklü bir gelecek, sağlam bir iş birliği ilişkiler ve gerçek anlamda barış içinde yaşamanın ve toplumsal bir uzlaşı sağlamanın tek yolunun çocukluktan itibaren hak temelli bir yaşam geliştirmelerine bağlı olduğunu gördük. Bunu öğretmediğimiz sürece çocukluktan itibaren ileride hukukun işletilmesinin de çok fazla toplumun gelişmesinde, çocukların gelişmesinde sadece cezalandırma şeklinde geliştiğini gördük. Bu nedenle çocuklarımıza küçük yaştan itibaren haklarını öğretmek ama hakkın değerini ve gücünü öğretmek istedik. Çünkü kendi hakkını bilen öğrenen çocuklar, aynı zamanda başkasının hakkını da bilecek, koruyacak, saygı duyacaktır. Dolayısıyla her işbirliğinde ve yaşam şartlarında bir gücü bir kalkınmayı bir değerler yumağını ortaya koymayı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu

Avrupa Birliği fonlarıyla finanse edildiği belirtilen ‘Haklarımı Biliyorum, Bilerek Büyüyorum’ adlı projenin ilk etapta İstanbul’da uygulanacağı ve mayıs ayında son bulacağı belirtildi.