Malatya’nın Battalgazi ilçesine bağlı Beydağı mahallesinde vatandaşlar, kurulacak taş ocağı tesisini su kaynakları ve havayı kirleteceği gerekçesiyle oturma eylemi düzenleyerek protesto etti.

Beydağı mahallesi yakınlarındaki Naldöken dağına kurulması planlanan taş ocağına yönelik düzenlenen eyleme Zeynel Abidin Vakfı, HDP, Eğitim-Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Malatya Alevileri Eşit Yurttaşlık Platformu başta olmak üzere sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Mahalle meydanında toplanan vatandaşlar, traktörler ve araçlarıyla taş ocağının yapıldığı bölgeye geldi. Eylem nedeniyle jandarma taş ocağı çevresinde güvenlik önlemleri aldı. ‘Tarımı, insanı ve doğayı yok edemezsiniz’, ‘Taş ocağı istemiyoruz’, ‘Naldöken dağı havamız, nefesimizdir, yok edilemez’, ‘Ocağınız batsın’ yazılı pankartlar açan vatandaşlar, ‘Taş ocağı istemiyoruz’ diye slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Beydağı mahallesi sakinlerinden Rasim Toprak, köylerinin sınırlarında yer alan Naldöken dağında kurulmakta olan taş ocağının doğal kaynaklara zarar vereceğini belirtti. Ocağın faaliyetlerinin durdurulmasını isteyen Toprak, seslerini duyurabilmek için bu eylemi düzenlediklerini anlattı. Toprak, şöyle devam etti: “Taş ocağının yeraltı sularına, tarımsal faaliyet ve bitkilerine, mera hayvancılığına, çevreye, doğaya ve insana yansıtacağı zararlar kısmen erken zamanda ve daha sonrada birkaç yıl içerisinde kimyasal dinamit etkileriyle Mamurek köylerimizde ve buraya yakın bulunan komşu köylerinde bile yer altını ve üstünü ve soluduğumuz havayı kirleterek, zehirleyerek hastalıklı ve yaşanması güç hale getireceği bilimsel bir gerçektir."

Taş ocağının çevreye zarar vermeyecek bir alana kurulmasının mümkün olduğunu vurgulayan Toprak, şunları kaydetti: “Köylerimizdeki on binlerce tarım arazisini bağı, bahçeyi, insanı, hayvanı, çevre ve doğayı hiçe sayıp taş ocağı gibi bir zararlı faaliyeti buraya kurmanın hiçbir adaletli ve mantıklı yanı olamaz. Taş ocağını köylerimize getirip kuranların, ekolojik önemi, insan hayatını, çevre ve doğa önemini bu güne dek anlayabilmiş olamazlar. Taş ocağının daha olumlu çevre ve doğaya daha zararsız bir yer de kurulmasının mümkün olduğunu biliyoruz. Ama her nedense biz burada yaşayan köylülerden hiçbir fikir almadan oldubittiye getirerek tezgâhlarını buraya kurmuş bulunmaktadırlar. Taş ocağının kurulmasına sonuna kadar karşı duracağız. Battalgazi Belediye yetkilileri ve bu dalda uzmanlık vasfı bulunan kişilerle birlikte karşılıklı oturup medeni insanlar gibi devlet anlayışına yakışır düzeyde sorunu çözebileceğimize inanmaktayız. Mutlaka bu kişiler gelsinler konuşalım ve bu rahatsızlığı ortadan kaldıralım çağrısında bulunuyoruz.”

Basın açıklamasının ardından yapılan oturma eyleminin ardından grup bölgeden ayrıldı.