Hekimhan Belediyesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda cemevlerinin ibadet yeri kabul edilmesi ve belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanmasını oy birliğiyle kabul etti.

İlçe Belediye Meclisi’nin son toplantısında, kültür merkezi statüsündeki cemevlerine, AİHM kararları çerçevesinde ibadethane statüsü tanınması teklifi sunuldu. Belediye Meclisi, oy çokluğu ile kabul etti.

Hekimhan Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları, cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmesine ilişkin teklifin kabul edildiğini belirtti. Millioğulları, karar çerçevesinde cemevlerinin de diğer ibadethanelerle aynı statüde değerlendirileceğini ifade etti. Cemevleri ile camilerin birbirinin alternatifi olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Millioğulları, şunları söyledi:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2 Aralık 2014 tarihli Kararı, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14/b ve 15’inci maddesinin 5’inci fıkrasının son cümlesi uyarınca cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması gerektiği belirtilmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda cemevlerinin ibadet yeri kabul edilmesi ve belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanmasını oy çokluğuyla biz de meclisimizde kabul etmiş bulunmaktayız. Altını çizerek söylüyorum. Cemevleri ile camiyi birbirinin rakibi olarak görmememiz gerekir. Birbirlerine alternatif değildir. Türkiye’nin çok daha hızlı geleceğe koşması için özgürlüklerin önünü alabildiğince açmamız gerekir. Bu çerçevede cemevlerinin her türlü ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Hekimhan Belediyesi olarak destek vereceğiz. Oylamada CHP ve AK Parti gruplarının, cemevinin ibadethane sayılması yönünde verdiği karardan dolayı belediye meclis üyelerimize teşekkür ederim.”