Manisa’da beş derneğe baskın düzenlenmesi sırasında yaptığı açıklamayla ilde adeta sıkıyönetim ilan eden İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren'e tepkiler devam ediyor. Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, ortada hiçbir suç unsuru, suça yönelik deliller yokken bu şekilde açıklama yapmasının doğru olmadığını söyledi. Hakkında mahkeme kararı olmayan hiç kimsenin suçlu ilan edilemeyeceğinin altını çizen Arslan, bir sivil toplum kuruluşunun suçlu ilan edilemeyeceğini belirtti. Hukukun dışında yapılan açıklamaların doğru olmadığının altını çizen Arslan, bunların ileride kitlelerin birbirine karşı kin beslemesine, nefret beslemesine yol açabileceğini kaydetti.

Dünkü baskınları gün içerisinde haber aldıklarını belirten Baro Başkanı Arslan, “Burada tabii emniyet müdürünün de açıklaması vardı bu konuyla ilgili fakat bu tür olaylara şöyle bakmak gerekir, hakkında mahkeme kararı olmayan hiç kimse suçlu ilan edilemez. Bir sivil toplum örgütü suçlu ilan edilemez. Bu anlamda daha aleni deliler bulunmadan, herhangi bir suç unsuru tespit edilmeden sivil toplum örgütleri hakkında bu şekilde açıklamalarda bulunmak doğru değil. Biz yargının, hukukun her yerde, herkese eşit uygulanması tarafındayız. Hukuk her zaman, herkese lazım. Bugün yapılan hukuksuzluklar, yarınlarda başkalarına yapılabilir. Geçmiş süreçlerde bunların örneklerini yaşadık. Bu anlamda hukukun uygulanması gerekir.” dedi.

'BU BİR ALGI OLUŞTURMA OPERASYONUDUR'

Hukukun dışında yapılan açıklamaların doğru olmadığını belirten Ali Arslan, “Bu, toplumda bir algı oluşturma operasyonudur. Bu tür operasyonların yapılması hiçbir zaman topluma, Türkiye’ye fayda sağlamamıştır. Onun için suç unsuru varsa emniyet de savcılık da gerekli araştırmayı, soruşturmayı yapar. Sonuca ulaştıktan sonra kamuoyuna bir açıklama gerekiyorsa yapılabilir ama bu aşamada hiç kimsenin daha ortada suç unsurları, suça yönelik deliller yokken bu şekilde açıklamalar yapmasını, emniyet müdürü tarafından yapılmasını doğru karşılamıyoruz.” şeklinde konuştu.

'İNSANLARIN SUÇLU EDİLMESİ İLERİDE DAHA BÜYÜK HUKUKSUZLUKLARA YOL AÇACAKTIR'

Barolar ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) olarak, İç Güvenlik Kanunu çıkarken birçok sakıncalarını dile getirdiklerini hatırlatan Arslan, “Bunlarla ilgili birçok açıklamada bulunmuştuk, bunların örneklerini yaşamaya başladık. İç Güvenlik Yasası’nın uygulanmasıyla birlikte makul şüphe çerçevesinde insanların, mekanların bu şekilde aranması, insanların suçlu ilan edilmesi, ne yazık ki ileride daha büyük hukuksuzluklara yol açacaktır. O anlamda İç Güvenlik Yasası ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne de yapılan bir müracaat var. Bir an önce sonuçlanması ve o yasanın iptal edilmesi gerektiğini düşünüyoruz, çünkü makul şüphe düşüncesiyle hareket ederek gözaltı yapmak, arama yapmak, insanları suçlu ilan etmek hem uluslararası hukuk açısından hem de bizim hukukumuz açısından doğru değil. Bu tür yaklaşımlara da katılmıyoruz ama biz her zaman hukuksuzluğun olmamasını, hukukun yanlış uygulanmamasını ve gerçeğe ulaşmasını, gerçek görevi suçluların ortaya çıkmasını sağlamak olan güvenlik görevlilerinin daha dikkatli davranması ve sözlerini daha dikkatli sarf etmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.