Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kontrolörleri tarafından, geçen yıl gıda üretim, satış ve tüketim yerlerinde yapılan denetimler sonucunda kurallara uymayan işletmelere, toplam 1 milyon 728 bin 525 lira idari para cezası kesildi.

Manisa’da açılan her yeni tesisin, istihdamı arttırdığı gibi bölge ekonomisini de canlandırdığını dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, özel sektör teşvik edildiği takdirde güzel tesisler ortaya çıktığını söyledi. Bu konuda bakanlığın vermiş olduğu yüzde 50 oranında hibe desteklemelerinin yatırımcıların önünü açtığını belirten Çebi, “Temennimiz, bu tür yatırımların daha da artmasıdır.” dedi. Gıda işletmelerinde kalite standartlarının çok önemli olduğunu vurgulayan Çebi, “Söz konusu gıda işletmeleriyse bizim için ön planda tutulması gereken en önemli kural, kalite standartlarından ödün vermeden, güvenilir gıda teminini sağlamaktır. Bu aşamada hijyen kuralları da çok önemlidir. Bu kapsamda il müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan gıda kontrolörleri tarafından bütün gıda işletmeleri, 5996 sayılı kanun kapsamında risk analizinden geçirilerek, tespit edilen sıklıklarda denetlenmektedir. Ayrıca Alo Gıda 174 hattına, BİMER’e ya da doğrudan kurumumuza yapılan ihbar ve şikayetler de ivedilikle değerlendirilerek sonuçlandırılmaktadır. Bunun dışında yine bakanlığımızın belirlemiş olduğu kıstaslar çerçevesinde gıda maddelerinden numuneler alınıp olumsuz çıkanlar hakkında yasal işlemler yapılmaktadır.” diye konuştu.

2014 yılında gıda kontrolörleri tarafından çeşitli üretim, satış ve tüketim yerlerinde toplam 8 bin 656 denetim yapıldığını aktaran Çebi, “Bu şikayetlerin 674’ünü, Alo Gıda 174 hattına gelenler oluşturdu. Denetimlerde toplam bin 128 numune alınmış, yaptırılan analizler sonucunda 95 numunenin mevzuata aykırılığı tespit edilerek, üreten işletmelere yasal işlem uygulanmıştır. Ayrıca analiz sonucu olumsuz gelen bu ürünlerin piyasadan toplatılması ve takibi sağlanarak, mevzuat çerçevesinde imhası gerçekleştirilmektedir. 2014 yılı itibariyle ilimiz genelinde 1 milyon 728 bin 525 TL idari para cezası uygulandı. İl müdürlüğü olarak, halkımızın güvenilir gıdaya ulaşımını sağlamak için denetimlerimize aralıksız devam ediyoruz.” dedi. Üretim ağında çalışan girişimcilere her türlü teknik desteğin sağlandığını da ifade eden Çebi, “Hem yeni kurulan işletmelere hem de üretim ağı devam eden işletmelere, gerekli her türlü teknik desteği sağlıyoruz. Kontrol görevlilerimiz, bu konuda yoğun olarak çalışıyor.” diye konuştu.