Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ramazan Bayramı dolayısıyla gıda üretim ve satış yerlerini denetledi. Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinde baklava imalathaneleri ile tatlı ve şekerleme üretim merkezlerindeki denetimlerde, temizlik ve hijyen kurallarına uymayan işletmeler ikaz edildi.

Bayramda Manisalıların daha temiz ve sağlıklı gıda yemesi için denetimlerini arttırdıklarını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, denetimlerde işletmelerin uyması gereken asgari teknik ve hijyenik şartlar, personel hijyenine ait gereklilikler, Etiketleme Yönetmeliği kapsamında etiket bilgilerinin uygunluğu ve doğruluğu, ürünlerin saklanma ve servis şartları gibi çok geniş kapsamlı kontroller yapıldığını belirtti. Çebi, denetimler esnasında kanun ve ilgili yönetmeliklerle belirlenmiş kurallara uymayan işletmelere, ihlal edilen kuralların türüne göre düzeltilmesi için ek süre, faaliyetten men, ürünlerin toplatılması, idari para cezası ve savcılığa suç duyurusu yaptırımlarının da uygulandığını kaydetti.

Konu gıda olunca sorumluluk alanlarının çok kapsamlı olduğunu belirten İl Müdürü Çebi, “Her türlü un ve unlu mamullerin üretim yerleri, imalathaneler ve bunların satışlarının yapıldığı yerler sorumluluğumuz altında. Halkın en fazla tükettiği maddeler arasında ilk sıralarda yer alan tatlı üretiminin yapıldığı imalathanelerde kontrollerimiz daha yoğun bir şekilde sürüyor. Bizim için her şeyden önemli olan, gıdada hijyendir. Halkın sağlığını hiçe sayarak üretim yapan işletmelere kesinlikle müsamahamız yok. İl müdürlüğü olarak öncelikli amacımız, halkımızın sağlıklı gıda tüketimini sağlamaktır.” dedi.

Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan Kırmızı da öncelikle denetim sırasında uygun olmayan ve dikkat gösterilmeyen hususlar hakkında işletmelere uyarıda bulunduklarını, dikkate almayan işletmelere daha sonra kanuni işlem uygulandığını söyledi. Baskınlarla üretim ve satış yerlerini denetlediklerini ve halkın sağlıklı bir bayram geçirmesi için sıkı bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Kırmızı, “Güvenilir ve sağlıklı gıdanın üretilmesi ve tüketiciye ulaştırılması için kurumumuz denetimlerinin yanısıra diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da önemli görevler düşmektedir. Kamu denetiminin dışında en önemli denetimlerden biri de tüketicinin denetimidir. Tüketicilerimiz, satın aldıkları ve tükettikleri ürünlerde şüphelendikleri durumları, Alo Gıda 174 şikayet hattına veya il ve ilçe müdürlüklerimize gelerek şikayette bulunabilirler. Sağlıklı ve güvenilir gıdaya giden yolda en önemli katkı bu olacaktır.” diye konuştu.