Manisa’da sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı arifesinde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Ayrıca yarın da aile hekimliklerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde "Cumartesi nöbetine hayır" diyerek iş bırakacaklar.

Türk Sağlık-Sen üyeleri, Manolya Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, diğer bazı sendikaların üyeleri de destek verdi. Burada konuşan Türk Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Rıtvan Mutlu, sağlık çalışanlarının problemlerinin giderek arttığı bir dönem yaşandığını söyledi. Bu dönemde özellikle çalışanın memnuniyetinin gözardı edildiğini, taleplerinin sürekli ötelendiğini kaydetti. Şiddet, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, bitmek bilmeyen nöbetler ve haksız uygulamalar sebebiyle sağlık çalışanlarının ağır bir tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Mutlu, “Bunların yanısıra sağlık çalışanları için bütün memurların maaşla aldığı sabit ek ödemelerin her ay geciktirilerek yatırılması, yoğun çalışmaya rağmen performans ücretlerinin 1,5 TL gibi komik rakamlara inmesi ve ekonomik kayıpların dayanılacak sınırı çoktan aşması gibi durumlar yaşanmaktadır. Emeklilikte bekleyen sefaletle ilgili de sürekli topun taca atılması, çalışanda dayanacak hal bırakmamıştır.” dedi. Sağlık hizmetlerinde görev alan doktordan hemşiresine, ebeden sağlık memuruna, sağlık teknisyenine, teknik personelinden hizmetlilere kadar her birinin sıkıntısı olduğunu aktaran Mutlu, “Dertler boyu aşmış, sabır taşı çatlamıştır ama hala çözümden uzak açıklamaları ile iktidar, sorunlara uzaklığını ortaya koymaktadır. Sağlık Bakanlığı dün, 'Şifa Veren Ele Vefa' adlı bir program düzenlemiştir. Öncelikle belirtmek isteriz ki bakanlık, hiçbir zaman sağlık çalışanlarına vefa göstermemiştir. Şifa veren elleri, sorunları ve dertleriyle başbaşa bırakmıştır. Süslü toplantılarla bu işi geçiştirmeyi âdet edinmiştir.” diye konuştu.

Sağlık çalışanları olarak sadece haklarını talep ettiklerini dile getiren Mutlu, “Haklı taleplerimizi dile getirmek ve çalışanların talepleri karşısındaki vurdumduymazlığa tepki olarak, Tıp Bayramı arifesinde 13 Mart'ta iş bıraktık. Çalışanların taleplerinin yerine getirilmesi ve Türkiye kamuoyunda tekrar güçlü bir şekilde gündeme gelmesi adına yaptığımız bu eylemle alanlara çıktık ve, ‘Yetti gari’ diyoruz. Ayrıca 14 Mart Cumartesi günü de kararlılığımızı devam ettirip aile hekimliklerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde cumartesi nöbetine hayır diyerek iş bırakacağız.” şeklinde konuştu.

İş bırakma eylemine sağlık alanında faaliyet gösteren neredeyse bütün sivil toplum kuruluşlarının katıldığını aktaran Mutlu, “Biri hariç, o da Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen. Bizim dilekçe kampanyamızı karalayanlar, çalışan hakkı için iş bırakıldığında da ortada yoklar. Toplantılarında idareci ağırlayıp bakandan, 'oy toplayın' talimatı alanların, bugün bu alanda olması zaten çok zordur. Onların yeri, idareci yanıdır. Çalışanlarla alanlara çıkmak yerine idarecilerle poz vermek, tek yaptıkları iştir. Bütün sağlık çalışanları, kendilerini uçurumun kenarına götüren bu yetkilendirilmişleri iyi tanımalı ve görmelidir. Bunlara üye olarak kalınan her saniye, çalışanın kendine verdiği en büyük zarardır.” dedi.

Basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları, meydanda halay çekti. Daha sonra olaysız şekilde dağıldılar.