Manisa’da sağlık çalışanları, 13 Mart 2015 Cuma günü iş bırakacak. Acil sağlık hizmetleri dışında sağlık hizmeti verilmeyecek. 14 Mart'ta ise aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde nöbet tutulmayacak.

Manisa Tabip Odası Başkanı Derya Pekbayık, herkes için sağlık için böyle bir karar aldıklarını açıkladı. “Bugün ne halkımız aldığı sağlık hizmetine güvenebiliyor ne de biz verdiğimiz hizmetten memnunuz.” diyen Pekbayık, “İktidarın 12 yıldır reform diye sunduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, sermayeye para kazandırmak dışında hiçbir amacının olmadığı artık herkes tarafından ayan beyan görülmektedir. Sağlık alanında yaşanan sayısız olumsuzluk, halkımızın en temel hakkı olan sağlıklı yaşam hakkını elinden almaktadır. Sağlık çalışanlarının sorunları da doğrudan doğruya halkın sağlığını ilgilendirmekte, sağlık hizmetini olumsuz etkilemektedir. AKP iktidarının Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında yürüttüğü piyasalaştırma ve çalışanlara yönelik esnek ve kuralsız çalıştırma uygulamaları artarak sürmektedir.” dedi. Sıkıntıların halledilebilmesi için Sağlık Bakanlığı’ndan beş acil talepleri olduğunu belirten Oda Başkanı Pekbayık, “İnsanüstü bir çabayla, ihtiyaç molası dahi veremeden, performans/ciro baskısı altında, şiddet baskısı altında, sağlıksız koşullarda, taşeron sistemiyle çalışıyoruz. Çalışma koşullarımızın acilen düzeltilmesini talep ediyor, yetkilileri yeni nöbetler ekleme gayretlerine, taşeron sistemine, çağdaş köleliğe son vermeye çağırıyoruz. Çalışırken de emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir istiyor, emekliliğe yansıyan temel ücretlerimizin arttırılmasını talep ediyoruz. Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliğinin giderek bozulduğunu, bunun halkımızın geleceğini tehdit ettiğini görüyoruz. Sağlık eğitiminde meslek örgütleriyle ve ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılmasını, sayıyı değil, niteliği önceleyen bir politikayı talep ediyoruz. Katkı, katılım paylarıyla, istisnai hizmet tanımıyla, fark ücretleriyle, beş dakikalık randevu süreleriyle halkımızın nitelikli sağlık hizmetine erişimi kısıtlanmaktadır. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşabilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

Talepleri görünür kılmak ve halkın sağlık hakkına dikkat çekmek için 13 Mart 2015 Cuma günü sağlık meslek örgütleri ve bütün sağlık çalışanlarıyla dayanışma içinde "g(ö)revde" olacaklarını, acil sağlık hizmetleri dışında sağlık hizmeti sunmayacaklarını ifade eden Derya Pekbayık, “14 Mart'ta aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde sürdürdüğümüz fazla ve esnek çalışma dayatmasına karşı mücadelemizi sürdürecek, buralardaki nöbetlere gitmeyeceğiz. Yurttaşlarımızı öncelikle en temel insan hakkı olan sağlık hakkı adına bu önemli eylemde sağlık çalışanlarına destek olmaya ve birlikte mücadeleye çağırıyoruz.” dedi.