Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa İl Koordinatörlüğü’nde 13. çağrı ilanı döneminde kabul edilen 25 projenin sözleşmelerinin imzalandığını bildirildi. Bu projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte Manisa’da yaklaşık 25 milyon liralık yatırımın yapılacağı ifade edildi.

TKDK Manisa İl Koordinatörü Atila Başay, 13. çağrı döneminde kısıtlı sayıda birkaç tedbirden çağrıya çıkıldığını söyledi. Kanatlı yetiştiriciliği, besi hayvancılığı gibi sektörlerden proje kabul edemediğini aktaran Başay, “Bunlarla ilgili desteklere IPARD’ın 2. uygulama döneminin başlamasıyla devam edeceğiz. Bununla beraber bu çağrıda soğuk hava deposu ile ilgili projelerimizin olması oldukça sevindirici. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi Manisa’nın bu alanda değerlendirilmesi gereken önemli bir potansiyeli var. Biz 10 bin metreküpe kadar kapasitedeki soğuk hava depoları ve meyve sebze paketleme tesislerine 1 Milyon 250 Bin Euro’ya kadar yapılacak yatırımların yüzde 50’sine hibe desteği vermekteyiz.” dedi.

Bu yatırım tamamlandığında, yapılan harcamanın yaklaşık yarısını TKDK’nın hibe şeklinde desteklemiş olacağını dile getiren Başay, “Bu destek sektörde faaliyet gösteren mevcut işletmelerin modernizasyonu için geçerli olmakla birlikte yeni kurulacak işletmeler için de geçerli. Özellikle ülkemizde yüzde 25 gibi yüksek bir oranda hasat sonrası kayıpların yaşandığı göz önünde bulundurulduğunda, bu kayıpların azaltılması ve kurulacak paketleme tesisleri ile ürünlerin pazar değerinin arttırılması için bu sektördeki faaliyetlere hız verilmesi gerekmekte. Biz de tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerimizi buna göre yoğunlaştırıyoruz. Bunlara ilave olarak yumurtacılık sektöründe de mevcut tesislerin modernizasyonunun programa dahil edilmesini bekliyoruz. Avrupa Komisyonu ile akreditasyon sürecinin tamamlanmasını müteakip çağrı ilanlarına çıkılacak. Bu kaynaktan da birinci uygulama döneminde olduğu gibi Manisa’nın mümkün olan en yüksek düzeyde faydalanması için çalışıyoruz.” diye konuştu.