Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu’nun görevden alınması gerektiğini söyledi. Öğretmenlerin nasıl giyineceğine valinin karar veremeyeceğini belirten Sofuoğlu, “Bize hakkımızı öğretmeye çalışan Vali Selim Cebiroğlu, Ankara eski Valisi Nevzat Tandoğan’a özenmiş, 'Türkiye’ye komünizm gelecekse onu biz getireceğiz.' deme cüretini gösterenler gibi bir tavır ve tutum içine girmiştir. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Türkiye, uzun yıllardır eğitim çalışanları olarak başlattığımız kamusal alan yalanının bitirilmesi sürecinde ortaya koyduğumuz iradeyi konuşuyor. Bu konuda sendika olarak Türkiye’de 82 model Kenan Evren yönetmeliğinin antidemokratik hükümler içermesi nedeniyle bunun ortadan kaldırılmasına ilişkin kararlılığımızı ifade ettik. Kamusal alan yalanına kaynak oluşturan, kadınları kategorize eden, iki arkadaşı birbirine düşman haline getiren kamusal alan yalanı ve kamuda çalışmak için başı açık olmayı dayatan uygulamaya ilişkin ortaya koyduğumuz sivil örgütlülük önce sivil itaatsizlik, peşinden 12 milyon 300 bin imza ve yedi ay süren sivil itaatsizlik sonucu Türkiye’de tarihi yasağın ortadan kalkmasına vesile olmuştur. Aynı talep çerçevesinde erkek memurlarla ilgili ironik ve çağdışı yönetmeliğin ortadan kaldırılması için ortaya koyduğumuz irade devam etmektedir.” dedi.

Sofuoğlu, şöyle devam etti: “Biz pantolonun kumaşı, kazağımızın yakası, ayakkabımızın topuk boyu, ense traşımız ve bıyığımızla ilgilenen bir yönetmeliği, antidemokratik dayatmayı kabul etmiyoruz. Bunun için uzun süredir sivil itaatsizlik gösteriyor, kravat takmıyoruz. Yalova Valisi eğer bunu bilmiyorsa bir kez daha kendisine hatırlatıyoruz. Vali değil, kaymakamlar da bu konuda sivil itaatsizliğimizle ilgili çeşitli yazılar yazarak, tuhaf tuhaf yaptırımlar uygulamaya çalışıyor. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bu konuda kararlıyız. Öğrencilerin serbest kıyafet hakkının olduğu yerde öğretmene, kamu çalışanınane giyeceğine karar veremeyen insan muamelesi yapılmış olması asla kabul edilebilir bir şey değildir. Onun için bizim kazağımızın yakası, pantolonumuzun kumaşı, saç traşımızla ilgilenen yönetmeliği antidemokratik buluyoruz.”

Bu konuda eğitim çalışanlarının iradesine ipotek koymaya çalışan Kenan Evren’in yönetmeliğinin öğretmenleri, eğitim çalışanlarını asker gibi görme alışkanlığının Türkiye’de artık tarih olması gerektiğini düşündüklerini belirten Sofuoğlu, “Bizim medeniyetimizin boynumuza taktığımız iki parçalık Hırvat geleneğiyle oluşmadığını, onu taktığımızda medeni, takmadığımızda gayrimedeni olduğumuz anlayışını doğru bulmuyoruz.” şeklinde konuştu. Hükümetin, Vali Cebiroğlu’nu gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Sofuoğlu, “Yalova Valisi’nin bu konuda ortaya koyduğu tavrı, sendikamız uzun zamandır eleştirmektedir. Şubemiz bununla ilgili kendisiyle müteaddit defalar görüşmüş ve basın açıklaması yapmıştır. Onursal Genel Başkanımız Sayın Ahmet Gündoğdu, bu konuyu daha önce kendisiyle görüşmüş ama valimiz ısrarına ve inadına devam etmiştir. Ortaya çıkan hadise, kamu vicdanını yaralayan bir hadisedir. Hükümet gereğini yapmalıdır.” dedi.