Manisa'da Nevruz Bayramı törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'ndai kutlamalar, Atatürk anıtına çelenk koyulması, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Aslan, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ramis Şiyak, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve diğer vatandaşlar katıldı. Manisa’da şehzadelik yaptıktan sonra tahta çıkan Osmanlı padişahları, Manisa Tarzanı, Merkez Efendi gibi tarihi kişilikleri yansıtan temsili karakterler büyük ilgi gördü.

Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Sudak, Nevruz’un farklı coğrafyalarda farklı inanışlar, farklı âdetler ve gelenekleri içinde barındıran, yüzyıllardan beri kutlanan köklü bir gelenek olduğunu söyledi. Sudak, “Farklı dillerde, farklı isimlerle her coğrafyada farklı kutlama şekilleri ve âdetleri olsa da Nevruz, temelde sevgi, hoşgörü, birlik beraberlik vesilesi, yeni ve umut dolu günleri, baharı, bolluk ve bereketi bizlere müjdeleyen özel bir başlangıç. Orta Asya’dan Balkanlar’a yayılan geniş bir coğrafyada yüzlerce yıldır kutlanan Nevruz, Manisamız'da da bütün bu ortak duyguların yanısıra ayrıca 475 yıldır mesirle birleşen şifalı bir gelenek. Bugünün hem Nevruz hem şifalı geleneğimiz mesir karma törenin omasının yanısıra bir diğer özelliği de 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü. Bu manada hem down sendromlu kardeşlerimiz hem farklı engellerle bizim çocuğumuz, kardeşimiz, eşimiz, arkadaşımız durumunda olan tüm bireylerle, herkesin bir engelli adayı olduğu bilinciyle daima onlarla birlikte olduğumuzu ifade ediyor, tüm bu güzellikleri bünyesinde barındıran Nevruz Bayramımız'ın herkes için yeni ve güzel başlangıçlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

ERGÜN: NEVRUZ HEM BAHARIN MÜJDECİSİ HEM DE BİRLK BERABERLİĞİN

Başkan Ergün de baharın müjdecisi Nevruz'da yine birarada olmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ergün, "Nevruz'la birlikte doğanın yeşerip tomurcukların açıp umutların yeşerdiğine inanarak yola çıkan büyük Türk milleti, Nevruz Bayramı'nı kültürel öğeleri arasına alarak yıllarca korumuş, günümüze ulaştırmış, gelecek nesillere de aktarılması için bu geleneğe sahip çıkmıştır. Her canlının uyanışı ve yeniliklere doğru yol almasının habercisi olan bu kutlu bayram doğaya canlılık ve bereket tohumları ekmiş, insanlığa kardeşlik, barış ve sevginin yayılmasını öğütleyerek, adeta önemli bir yönlendirici olmuştur. Orta Asya’dan Anadolu’ya bu güzel coğrafyada yaşayan toplulukların ortak kültür ve geleneklerinin bir parçası ve baharın müjdeleyicisi olan Nevruz, milletimizin sevgi ve saygı içerisinde yaşama isteğini müjdeleyen bir gündür. 21 Mart günü geçmişten günümüze bayram havasında, birlik ve beraberlik içinde kutlanmıştır. Aziz milletimiz, asırlardır Nevruz’la birlikte yeni ve umut dolu günlerin geleceğine inanmış ve bu çok önemli kültürel gerçeği bugüne kadar samimiyetle muhafaza etmiştir. Nevruz, asırlarca Türk İslam coğrafyasında barışa, kardeşliğe ve kucaklaşmaya işaret etmiştir. Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar gönüllerin coşkusu, yüreklerin heyecanı, kalplerin huzuru Türkün bahar bayramıyla daha da güçlenmiş ve eşsiz güzelliklerini hepimize sunmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle baharın habercisi olan bu yeni gün münasebetiyle doğudan batıya, kuzeyden güneye tüm vatandaşlarımın ve tüm İslâm âleminin Nevruz Bayramı'nı içtenlikle kutluyorum. Cenab–ı Allah'ın milletimize huzurlu, mutlu, refah ve kardeşçe yaşamayı nasip etmesini tüm içtenliğimle niyaz ediyorum.” şeklinde konuştu.

VALİ BEKTAŞ: NEVRUZ ORTAK BİR DEĞER

Zorlu bir kışı geride bırakmanın ve ilkbahara kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Vali Bektaş da Nevruz'un ortak bir değer olduğunu söyledi. Bektaş, "Bizim için, milletimiz için çok önemli. Orta Asya’dan getirdiğimiz bir gelenek ama aynı zamanda bütün dünyada, bütün milletlerin kışın zorluklarını geride bırakmanın mutluluğunu, şükrünü ve ilkbahara kavuşmanın sevincini, tazeliğini, yeniliğini yaşamak için bir şekilde, birbirinden farklı adlarla oluşturageldikleri bir bayram günü. Bizim için de bir bayram, bütün dünya için de bir bayram, hattâ tabiat için de bir bayram. Tabiat da kışın zorluğunu üzerinden atıyor ve bereket dolu bir yaza hazırlıkların ilk adımını atmış oluyor. Nevruz’un Manisa için bir başka anlamı daha var. Biliyorsunuz Manisa, bir şehzadeler şehri. Önemli bir tarihi misyondan geliyor. Şehzadeler şehri deyince, Osmanlı dönemini anlıyor ve hatırlıyoruz. Manisa’da o dönemden bugüne kadar devam eden, 475 yıldır devam eden bir büyük geleneğin de ilk günü, anma günü. Bugün 21 Mart, dolayısıyla bugün Manisa mesir geleneğinin de 475. yıldönümünü idrak ediyoruz. Kültür Müdürümüz'ün de dediği gibi Down Sendromu Farkındalık Günü de aynı zamanda. Tüm bunların anlayışı, idraki içinde Nevruz kutlu olsun diyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra öğrenciler, Nevruz'la ilgili şiirler okudu. Yuntdağlılar ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Jimnastik Grubu'nun gösterileri büyük beğeni topladı. Ardından protokol üyelerine, boyanmış Nevruz yumurtası dağıtıldı. Yumurtaları birbirine vurarak kırmaya çalıştılar. Daha sonra Nevruz ateşi yakıldı. Vali Bektaş ve beraberindekiler ateşin üstünden atladı, örste demir dövdü. Demir dövülürken vatandaşlar da birer birer ateşin üzerinden atlayarak Nevruz'u kutladı. Törenin sonunda Orman İşletme Müdürlüğü tarafından fidan dağıtıldı.