Balıkesirli bedensel engelli bir vatandaş, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde hasta haklarının ihlâl edildiği iddiasıyla Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Bandırma ilçesinde, Cumhuriyet Meydanı’nda esnaflık yaptığını belirten 29 yaşındaki Fatih Özcan, yüzde 81 bedensel engelli olduğunu, Bağımsız Güney Marmara Engelliler Derneği'nin başkanlığını yaptığını söyledi. Hayvanlarını almaya çalışan zabıta ekiplerinin arabasına, tahrike uğradığı için elindeki bastonla zarar verdiğini söyleyen Özcan, “Bundan dolayı 4 ay 24 gün hapis cezasına çarptırıldım. Hükmün açıklaması geriye bırakıldı. Zabıtalar da beni darp ettiği için ceza aldı.” dedi.

Bu olay sebebiyle kendisinin Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne gönderildiğini ve dört gün kaldığını dile getiren Özcan, “Ben hastaneye ambulansla geldim. Yanımda iki tane ağır engelli hasta vardı. Biz acil kapısındaki ön muayeneden geçtik. Ön muayene sonucunun ardından beni D2 koğuşuna yönlendirdiler. D2 koğuşunda ilk gecem çok problemli geçti. Yatağa bağlanan insanlar, toplu banyo uygulaması, şiddet uygulanan hastalar gördüm.” diye konuştu. Hastanede hijyen olmadığını iddia eden Özcan, “Fiziksel şiddet uygulanıyor. Hastalar saatlerce yatağa bağlanıyor. Hastaların ilaçları, kuyruklar halinde veriliyor. Onun dışında, yanımızda getirdiğimiz hiçbir eşyayı giyemedik, hastanenin ikinci el eşyalarını giydik. Her şeyimize hastanenin girişinde güvenlikçiler el koydu. Dört gün boyunca burada mağdur oldum.” dedi.

Bu hastaneyle ilgili daha önceden de şikayetleri olduğunu ifade eden Fatih Özcan, “BİMER’e, SABİM’e bildirilen şikayetler var. Burada çok ciddi insan hakları ihlâli söz konusu. Başbakanlık'tan gelen yazıda, hastanenin eski bir hastane olduğu söylendi. Hastane tuvaletlerinde sabun yok. Bir yatakta iki hasta yatıyor. Bulaşıkları hastaların yıkadığını gördüm. Tuvalet ve banyo temizliklerini de hastalar yapıyor. Benim isteğim, Türkiye nasıl Suriyelilere hizmet ediyorsa, trilyonları döküyorsa bu ülkenin ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin acilen fiziki şartlarının düzeltilmesi gerekir. Hastalara eziyet edenlerin de acilen yargılanması gerekir.” şeklinde konuştu. Bu hasta ve insan hakları ihlâllerinden dolayı Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu aktaran Özcan, “Valilik izin vermeyebilir. Benim hastaneden raporum var, gösterdim. Ceza ehliyetim vardır. Adli tıptan verilen raporda da, 'Fatih Özcan’ın cezai ehliyeti vardır.' yazıyor. Savcı, böyle bir raporum olunca, 'Seni hastaneye göndermemize gerek yok.' diyerek benim suç duyurumu işleme aldı. Valiliğin izin vermesini talep edecek.” diye konuştu.