Manisa’da polis, dördü eğitim faaliyeti yürüten beş derneğe yönelik, "makul şüphe" gerekçesiyle sabah saatlerinde baskın düzenledi. Anayasal düzene karşı suç işleme iddiasıyla yapılan baskınlara, Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği'nin avukatı Gürhan Onat tepki gösterdi. Onat, "Gerekçe inanılır gibi değil, 'Anayasal düzene karşı suç işleme suçundan yürütülen soruşturma kapsamında' diyor. Değil anayasal düzene karşı suç işlemek, bu insanların hiçbir hukuksuz işleri yok. Bu insanlar, kanuna uyma konusunda belki de Türkiye'deki en örnek insanlardır. Bu insanların böyle bir suçlamayla karşı karşıya kalması hem vicdanları yaralıyor hem de hukuku altüst ediyor." dedi.

Türkiye'nin birçok ilinde sulh ceza hakimlikleri aracılığıyla yürütülen algı operasyonlarına son olarak Manisa eklendi. Manisa'da uzun yıllardır örnek gösterilen birçok organizasyonun altına imza atan, dördü eğitim faaliyeti yürüten beş derneğe, sabah saatlerinde eşzamanlı baskın düzenlendi. Anayasal düzene karşı suç işleme iddiasıyla yürütülen soruşturmada savcılığın arama ve el koyma talebini, makul şüphe gerekçesiyle Manisa 2. Sulh Ceza Hakimi Murat Işık kabul etti. Saat 10.00 sıralarında eşzamanlı olarak Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD), Manisa Çalışanlar Derneği (MAÇAD), Manisa Eğitim Gönüllüleri Derneği (MEGDER), Manisa Aktif Eğitimciler Derneği (AKED) ve Manisa Milenyum Memurlar Derneği, polis ekipleri tarafından basıldı. Dernek binaları önünde Çevik Kuvvet polislerinin geniş güvenlik önlemi aldığı görülürken aramaya Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Adli Bilişim Büro Amirliği ekipleri katıldı. Savcılığın herhangi bir gözaltı kararının olmadığı öğrenilirken aramalarda dernek binalarındaki bilgisayar, POS cihazları, CD, disket, flaşdisk gibi cihazların imajları alındı. Dernekteki defterlere, ajanlara el koyuldu. Operasyon kapsamında arama yapılan noktalardan biri olan ve 250'den fazla üyesi bulunan Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği'nin avukatı Gürhan Onat, yaşananların hukukla ilgisi olmadığını söyledi. Ülkenin suni gündemlerle meşgul edildiği ve son olarak Manisa'nın da suni gündemin bir unsunu haline getirildiğini ifade eden Av. Onat, "TEM ve KOM görevlileri, maalesef ülkemizde birçok sıkıntı varken Manisa'nın medar-ı iftiharı olan işadamları derneğinde arama ve el koyma işlemi uygulamaya çalışıyorlar. İmaj alınma ve defterlerin notlarının alınma işlemi saatlerce sürecek." dedi.

'ANAYASA VE AİHM KARLARINA AYKIRI İŞLEM'

Av. Gürhan Onat, yapılan işlemin Anayasa, AİHM ve kanunlara aykırı bir işlem olduğunu, "makul şüphe" ifadesiyle böyle bir işlem yapıldığını söyleyerek, "Nedir bu makul şüphe? Bu insanlar Manisa'ya katma değer sağlamışlar, ülkemizde vergi ödeme konusunda rekor kırmışlar, bunlar mı suç? Türkiye ve Manisa için yaptıkları, herhalde ülkemizin bu suni gündeminde kabahat olarak görülüyor. Ülkemizin bir an önce gerçek gündemine dönmesi lazım. Biz hukukçular olarak üzülüyoruz. Suçsuz insanların bu şekilde mağduriyet içinde kalmaları, mazlum ve mağdur duruma düşmeleri bizi hem Manisamız içerisinde hem Türkiye'nin geleceği açısından hem de dünyadaki imajımız açısından son derece üzüyor. Bunun bir an önce bitmesini diliyoruz." diye konuştu. Suni gündemin ne kadar süreceğini bilmediklerini ancak bu konuda hukukçular olarak Allah'a dua ettiklerini de belirten Onat, "Gerçi son dönemde Allah'a dua etmek de suç kabul ediliyor, çünkü hukukun olmadığı yerde maalesef despotizm başlıyor. Buna bir an önce son vermek gerekiyor. Bu mazlum ve mağdur durumdaki işadamlarımızın, bir an önce gerçek gündemlerine yön vermek gerekiyor. O insanları ithalat ve ihracatına ve diğer iş konumlarına yönlendirmek gerekiyor. Hem ülkemiz hem de Manisamız adına geçmiş olsun diyoruz." diye konuştu.

'BU İNSANLAR TÜRKİYE'NİN EN ÖRNEK İNSANLARI'

Arama kararının gerekçesinin inanılır gibi olmadığını söyleyen Av. Onat, "Mahkemenin verdiği arama kararında gerekçe olarak, 'Anayasal düzene karşı suç işleme suçundan yürütülen soruşturma kapsamında' diyor. Değil anayasal düzene karşı suç işlemek, bu insanların hiçbir hukuksuz işleri olmadığı halde ve de kanuna uyma konusunda belki Türkiye'deki en örnek insanlardır bunlar. Bu insanların böyle bir suçlamayla karşı karşıya kalması, hem vicdanları yaralıyor hem de hukuku altüst ediyor. Buna hukukun izin vermemesi lazım." dedi. Hukukçular olarak Türkiye'ye hukukun geri geleceği günleri beklediklerini kaydeden Onat, mücadelelerini hukuk çerçevesinde sonuna kadar devam ettireceklerini belirtti.