Mardin’de Türkiye'nin 8.ci Serbest Bölgesi olarak yaklaşık 500 dönüm alan üzerinde 1997 yılında büyük umutlarla kurulan Mardin Serbest Bölgesi kapanıyor. Suriye’de yaşanan savaştan dolayı Nusaybin sınır kapısının kapanması ve Habur sınır kapısının da işlevinin azalması nedeniyle bölgedeki iş adamları ihracat yapmakta zorlanıyor. Suriye'de savaş öncesi bu ülkeye yılda 1 milyar TL ihracat yapan Mardinli iş adamları, sınır kapısının kapanması nedeniyle 5 yıldır Suriye'ye ihracat yapamıyor.

Mardin Serbest Bölge (MASBAŞ) Başkanı Şeyhmus Duyan, İl Özel İdaresi ortaklığı ile kurdukları serbest bölgenin işlev ve özelliğini kaybettiği için kapatılmasını istediklerini belirtti. Serbest bölgenin artık Mardin sanayicisi ve işadamlarına bir yararının olmadığını, atıl durumda kaldığını belirten Şeyhmus Duyan, İl Özel İdare'ye hibe ettikleri ortaklık payını 2 milyon 700 bin liraya geri satın aldıklarını ve Serbest Bölgenin kapanması için başvuruda bulunduklarını söyledi.

İş adamları olarak bölgede büyük sıkıntılar çektiklerini ifade eden Duyan, şöyle konuştu: "Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde kurdurduğu ve bir dönem vergi muafiyeti, ihracatta sağladığı kolaylıklar ve diğer avantajların yapılan düzenlemelerle ortadan kaldırılması ile Serbest Bölgeler cazibelerini kaybettik. Mardin’de 8. Serbest Bölgeyi zor şartlar altında kurduk. O zaman ihracatta vergi muafiyetinde ve gümrük işlemlerinde avantajları vardı. Büyük beklentilerimiz vardı. Genel Müdürlük art arda kurdurduğu Serbest Bölgelerin avantajını son düzenlemelerle tamamen ortadan kaldırdı. Günümüzde Serbest Bölge yük haline geldi. Atıl durumda ve sadece arazi işgal eder haldedir. Bunun için ortağı olduğumuz İl Özel İdare'den hibe ettiğimiz bölümü geri aldık ve bölgenin tamamen kapanması için ilgili yerlere müracaatımızı yaptık. Bakanlar Kurulu'nun kararını bekliyoruz."