Mardin’de Kasaplar Çarşısı'nda bulunan ve uzun süreden beri marangoz dükkanı ve ambar olarak kullanılan kilise, sahibi İbrahim Acun tarafından internette satılığa çıkarılınca gündeme oturdu. Süryani cemaatinin tepkisi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı konu ile ilgili inceleme başlattı. Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü Koruma Kurulu'ndan bir heyet Mardin’e gelerek Mor Yuhanna Kilisesi'nde incelemelerde bulundu.

Mardin’de İbrahim Acun, tapusu adına kayıtlı Mor Yuhanna Kilisesi'ni satılığa çıkarınca ortalık karıştı. Süryani cemaati ve din adamları açıklamalarla kilisenin satılığa çıkarılmasına tepki gösterdi. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı konu ile ilgili inceleme başlattı. Diyarbakır Anıtları Koruma Kurulu’ndan sanat tarihçisi Ahmet Demir, mimar Yılmaz Akgün, müze araştırma görevlisi Mehmet Deniz’den oluşan heyet, inceleme yapmak üzere Mardin’e geldi. Heyeti, inceleme sonrası herhangi bir açıklama yapmadı. Kiliseyi fotoğraflarını çeken heyet, raporlarını kurula sunacaklarını söylemekle yetindi.

Kilise konusu ile ilgilenen Süryani kuyumcu Metin Ezilmez, uzun yıllardan beri marangozhane olarak kullanılan kilisenin geniş bir alana sahip olduğunu, yapının kilise olduğunu herkesin bildiğini ve yaptıklar girişimler sonucunda, Anıtlar Kurulu'nda kilise olarak tescil edildiğini söyledi. Ezilmez, "Şu anda Mor Yuhanna Kilisesi için inceleme başlatıldı. Diyarbakır Anıtlar Kurulu'ndan heyeti geldi. Kilisede inceleme yapacak. Kilisenin açılması için bir yürütme çalışması başlatılacak. Süryani cemaati için önemli bir gelişmedir. Bunun gibi yüzlerce anıt var, keşfedilmeyi bekliyor. Camiler, medreseler, kiliseler var. Onlar da bir an önce keşfedilmeyi bekliyor. Mardin halkı bizimle hareket ederse kültür varlıklarını ortaya çıkarıp Mardin turizmine kazandırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.