Mardin´de Birinci Cadde üzerinde 5 yaşında babası ile başladığı bakkallık mesleğini tam 80 yıldır sürdüren Faysal Döneray, esnaflık anlayışı ile Mardinlilerin gözdesi haline geldi. Yaşlı adam, ufak bir dükkânda çok çeşit satmasıyla tanınıyor.

5 çocuk babası ve 10 torun sahibi Faysal Azabo lakaplı Faysal Döneray, Mardin’de hiçbir yerde bulunmayan ihtiyaçları bulundurmasıyla biliniyor. Yıllardır Mardin halkın büyük sevgisini kazanan Faysal Döneray, Mardin´den ayrılanların ya da Mardin´i ziyaret edenlerin mutlaka ziyarette bulunup sohbet ettikleri bir şahsiyet olarak ün kazandı. Halk arasında çok sevilen, işyerinde ise çok çeşitli ihtiyaç malzemesi satan Faysal Azabo, bir süre önce Mardin Esnaf Odaları Birliği tarafından 'Yılın Ahisi' olarak seçildi.

80 yıllık bakkal olduğunu anlatan Faysal Döneray, insanlara hizmet etmek için çalıştığını ve dükkanında her çeşit mal bulundurduğunu söyledi. Günümüzde bakkalların büyük marketlere yenildiğini belirten Döneray, "Mardin’de 80 yıldır bu alanda mücadele eden ilk ve son bakkalım. Mardin henüz gelişmemişti ve mahalle bakkalları bugünkünden farklıydı, Birinci Cadde üzerinde bulunan bakkal dükkanımda ihtiyaç duyulan her şeyi bulundurmaya, satmaya özen gösterdim." diye konuştu.

Faysal Döneray’ın oğlu İlhan Döneray da babasının 80 yıldır bu dükkanda çalıştığını aktardı. Babasının dedesinin de, çocukluğundan beri kendisinin bu dükkânda çalıştığını ifade eden Döneray, "Aynı şekilde torbalar sürekli böyle kafamızda duruyor. Herkesin hizmetini görüyoruz. 45 yaşındayım, babam 85 yaşındadır. Küçükken babası ile buraya gelmiş. Ben de küçüklüğümden beri okul çıkışında buraya gelip babama yardımcı oluyordum. Şimdi de babamla bu mesleği birlikte sürdürüyoruz. İnsanlara hizmet bizim davamızdır. Hakka hizmet olarak görüyoruz. Büyük marketler bizi etkiliyor. Büyük marketlerde ne varsa biz de bulunduruyoruz. Mardin halkının çok sevdiği bir babamız vardır. İğneden ipliğe, alçıdan peynire ne ararsanız var. Yerli halkın büyük tercihini görüyoruz. Dürüst insanlarız. Helal lokma yediğimizi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

60 yaşında olduğunu belirten Ekrem Doğan adlı vatandaş da küçüklüğümden beri Faysal Döneray'ı tanıdığını anlatarak, şunları kaydetti: "Faysal amca bu çarşının değerli iftiharıdır. Çarşıda olmayan eşyalar Faysal amcada bulunur. Ne ararsanız bulursunuz. Bir gün buradan bir adam arabası ile geçiyor. Benzini bitiyor. Tabi bu anlattığım 40 yıl öncesine ait bir olay. Vatandaşlar 'benzini Bakkal Faysal Amca'da bulabilirsin' diyor. Adam da 'benimle dalga mı geçiyorsunuz' diye tepki gösteriyor. Sonra da mecbur kalınca Faysal amcaya geliyor. Faysal amca da ona benzin satıyor. Bunun gibi çok olaylar yaşadık. Faysal amcanın dükkanında ne ararsanız bulursunuz. Mardin'de hiçbir yerde bulunmayan malzeme ve ihtiyaçlar için Faysal Azabo´ya gidin derler.”