Çorum’da market olarak kullanılan Veli Paşa Hanı'nın boşaltılmasıyla birlikte 150 yıllık tarih gün yüzüne çıktı. Orijinal haliyle günümüze kadar gelen tarihi bina, aslına uygun olarak restore edilecek ve yeniden otel olarak hizmete açılacak.

1865 yılında Yozgat Beylerbeyi Veli Paşa tarafından yaklaşık 2 bin metrekarelik alan üzerinde inşa ettirilen Veli Paşa Hanı, yıllar sonra aslına uygun olarak hizmet verecek. Bahçesi ve 35 odası ile ön cepheye bakan 3 katlı köşk bölümü bulunan tarihi yapı, Çorum Belediyesi tarafından 35 yıllığına kiralandı. Döneminin mimari özellikleri taşıyan tarihi han, 33 yıldır market ve depo olarak kullanıyordu. Kiralama sürecinin tamamlanmasının ardından han içindeki market taşındı. Tarihi bina tamamen boşaltılarak, sonradan eklenen bölümler de yıkıldı. Hanın ortasındaki alana ayrı bir yapı olarak inşa edilen marketin kaldırılmasıyla 150 yıllık tarih gün yüzüne çıktı.

Veli Paşa Hanı’nı özgürlüğüne kavuşturan girişimin ardından Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, tarihi binada basın toplantısı düzenledi. Başkan Külcü, 1865 yılında inşa edilen ve Belediyeyle aynı yaşa sahip yapının hem Osmanlı hem de Çorum mimarisine ait izler taşıdığını söyledi. Tarihi han için projelendirme ve restorasyon çalışmasına başlayacaklarını açıklayan Külcü, hanın sahibi olan Velipaşa ailesine gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür etti. Külcü, “Han içindeki kiracıların taşınmasının ardından çalışmalar başladı. Burası 150 yıllık bir bina. Böylesi nitelikli bir eseri kültür mirası olarak bizden sonraki nesillere aktarmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Restorasyon çalışmalarını 2018 yılında tamamlamayı hedeflediklerini belirten Külcü, şunları söyledi: “Tarihi hanı aslına uygun olarak kullanacağız. Burası 1800’lü yıllarda yapılan 5-6 nitelikli yerden birisi. Döneminin 5 yıldızlı oteli olarak hizmet vermiş. Alt katı restoran ve kafeterya olarak kullanıma açacağız. Üstteki alanlar ise otel olacak. Bizim düşüncemiz böyle. Projemiz Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce onaylanırsa restorasyona başlayacağız.”

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Özüdoğru ise tarihi binanın restorasyonunu Çorum’da kültür turizminin gelişmesi açısından milat olarak gördüğünü ifade etti. Özüdoğru, “Çorum eski medeniyetlere ev sahipliği yapan bir şehir. Ancak kent merkezinde tarihi eserler yönünden zayıfız. Bu eser Çorum turizminin geleceği açısından diğerlerinin bir tamamlayıcısı olacak.” şeklinde konuştu.