Bursa'nın Nilüfer ilçesinde dün meydana gelen olayda; polisleri arayarak, iki kişi tarafından elektro şok cihazı ile bayıltılıp 6 bin lirasının gasbedildiğini söyleyen market işletmecisinin yalan beyanda bulunduğu ortaya çıktı. 'Suç uydurmak' suçu sebebiyle polis merkezine götürülen market işletmecisi, "Sabah işe gelirken cebime koyduğum 6 bin liranın olmadığını farkedince, sigortadan parayı alabilmek için gasbı uydurdum." dedi.

Üçevler Mahallesi Atmaca Sokak'ta market işleten Hakan Aydemir, dün sabah saatlerinde 155 Polis İmdat Hattı'nı arayarak, kimliği belirsiz iki kişinin saldırısına uğradığını ve 6 bin lirasının gasbedildiğini söyledi. Bölgede alarma geçen Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, çok sayıda şüpheliyi teşhis etmesi için Aydemir'in yanına getirdi. Şüphelileri teşhis edemeyen Aydemir, olayı ekmek getiren fırıncının ihbar ettiğini söyledi. Gazetecilere de açıklamalarda bulunan Aydemir, "Beni darp ettiler. Arkadan saldırdı bana. Bir şey yaptı bayıltmış beni. Cebimde 6 bin liraya yakın param vardı. Bayıltıp arkaya çekmişler. Boğuşma esnasında oldu. Vicdanları rahat olması lazım. Birkaç gün önce yandaki dükkan soyuldu. Bu çevrede muhtemelen bir şey var geziyor. Bayıltıp 6 bin lirayı aldılar. İki kişilerdi, bir şey söylemediler. Normal alışveriş yaparken bir tanesi arkadan saldırdı. Neyle bayılttıklarını hatırlamıyorum." demişti.

"EVDE CEBİNE KOYDUĞU PARAYI BULAMAMIŞ, SİGORTADAN ALMAK İÇİN YALAN BEYANDA BULUNMUŞ"

Aydemir'in açıklamaları üzerine Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri olayı derinlemesine inceledi. Aydemir'in çelişkili ifadelerinden şüphelenen ekipler, konunun düzmece olduğunu ortaya çıkardı. Beşevler Şehit İsmail Özbek Polis Merkezi Amirliği'ne götürülen Hakan Aydemir'in, iş yerinin sigortalı olmasından dolayı, sigorta şirketinden para alabilmek için gasp senaryosu uydurduğu ileri sürüldü. 'Suç uydurma' suçundan ifade veren Aydemir'in, "Marketin sahibiyim. Dün sabah biriktirdiğim 6 bin lira parayı montumun cebine koyarak markete gittim. İş yerine gittiğim esnada paranın cebimde olmadığını fark ettim. İş yerimin sigortalı olmasından dolayı böyle bir hırsızlık olayı kurguladım." dediği öğrenildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

SUÇ UYDURMANIN CEZASI NE KADAR?

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 271. maddesinde 'Suç uydurma' suçunun cezası şöyle belirtiliyor: "İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir."

TCK'nın 'suç üstlenme' suçunu kapsayan 270. maddesinde ise "Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığını bildiren kimseye iki yıla kadar hapis cezası verilir. Bu suçun üstsoy, altsoy, eş veya kardeşi cezadan kurtarmak amacıyla işlenmesi halinde; verilecek cezanın dörtte üçü indirilebileceği gibi tamamen de kaldırılabilir." ifadesi yer alıyor.