Sakarya Gazeteciler Cemiyeti (SGC) Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Sezai Matur, basına akreditasyonun endişe verici boyuta ulaştığını söyledi.

Matur, yaptığı açıklamada, Danıştay’ın 147'nci kuruluş yıldönümü törenine TRT ve Anadolu Ajansı (AA) dışında medya kuruluşlarının alınmamasına tepki gösterdi. Özellikle Danıştay gibi devletin köklü bir hukuk kurumunun basına akreditasyon uygulamasının artık endişe verici boyuta ulaştığını vurgulayan Matur, bunun demokratik ülkelerde kabul edilemez bir durum olduğunu belirtti. Matur, “Devletin kanunlarına göre kurulmuş medyaya akreditasyon uygulamak 12 Eylül döneminde olduğu gibi halkın haber alma özgürlüğüne vurulan büyük bir darbedir. Darbecilerin bugün nasıl anıldığı da ortadadır. Ama ne yazık ki ibret alamıyoruz.” dedi.

Danıştay’ın törene sadece TRT ve AA'yı almasının da ‘ayrımcılık’ olduğunu dile getiren Matur, şu ifadeleri kullandı: “Bu Danıştay’a yakışmadı. Basın özgürlüğünü en çok savunacak kurumlar ne yazık ki basına sansür uyguluyor. Bu çok üzücü bir durum. Medya basın devlet tekeline alınmaya çalışılıyor. Unutmayalım ki özgür basın olmazsa hiçbir kurumun özgürlüğünden bahsedilemez. Basın özgürlüğü Anayasa ile güvence altına alınmış, ancak bugün Anayasa uygulanmıyor. Bir çok devlet kurumu artık siyasi güç odaklarının talepleri doğrultusunda hareket ediyor. Bu tutumdan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz.”