Jandarma Genel Komutanlığı, emniyet ve asayiş olaylarında kullandığı bazı helikopterin rengini değiştiriyor. Komutanlık özellikle batı bölgelerinde ve sahile yakın kesimlerde görev yapan helikopterlerin yeşil ya da kamuflaj gibi 'askeri' renklerinde değişikliğe gitti. Mavi ve kırmızı renklere boyanarak sivil gibi uçuş yapacak helikopterlerin jandarmanın tanıtımına da katkı sağlaması planlanıyor. Önümüzdeki hafta ilk helikopterin boyanıp göreve başlaması planlanırken çalışma kapsamında 3 helikopterin mavi, kırmızı renge boyanması düşünülüyor.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın kalesi olarak anılan Ankara'daki 5. Ana Bakım Merkez (5ABM) Komutanlığı'nda, başta Kara Kuvvetleri Komutanlığı olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterindeki bütün helikopterler adeta yeniden üretiliyor. Kaza-kırıma uğrayan ve uçuş süresi dolan helikopterlerin yeniden yapıldığı tesiste bugünlerde farkı bir çalışma daha yapılıyor.

JANDARMANIN RENKLERİNE BOYANDI

Jandarma Genel Komutanlığı’nın kendi bünyesinde hizmet veren MI-17 helikopterlerinin boyasının değişmesini talep etti. Yeşil ya da kamuflaj gibi askeri renklere boyalı olan helikopterlerin adeta sivil bir helikopter gibi uçması için renklerinin değiştirilmesi istendi. Bu talep sonucunda 5. Ana Bakım Merkez (5ABM) Komutanlığı'nda hummalı bir çalışma başladı. İlk etapta bir helikopter üzerinde çalışmalara başlandı. İlk etapta Jandarma Genel Komutanlığı’na ait MI17 helikopterinin bakım ve onarım çalışmaları yapıldı. Ardında hava araçlarının astar ve son kat boya uygulamasının yapıldığı boya atölyesinde MI-17 helikopterlerinin boyama işlemine geçildi. Atölye de komutanlığın tanıtımı kapsamında helikopter belirlenen mavi-kırmızı özel renklerine boyandı. Helikopterler ağırlıklı olarak törenlerde ve sahil kesimlerde görev yapacak. İlk etapta bir helikopterin boyanma işlemi yapılırken çalışma sonucu Jandarma Havacılık Daire Başkanlığının emrindeki helikopterlerden üçünün özel renklerine boyanması hedefleniyor.
Uygulama kapsamında üç helikopter diğer askeri helikopterlerden farklı olarak mavi ve kırmızı renklere sahip olacak. Bu jandarma helikopterleri emniyet ve asayiş hizmetlerinin yanı sıra jandarmanın tanıtımı için de kullanılacak.

2013'DE 12 BİN 137 SAAT UÇUŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Jandarma Havacılık Birlikleri tarafından emniyet, asayiş ve kamu düzeninin sağlanmasına yönelik 2013 yılında toplam 12 bin 137 saat uçuş gerçekleştirildi. Bu kapsamda; birliklerin havadan intikali, birlik ikmal malzemelerinin nakli, teröristle mücadelede gece ve gündüz aktif hava desteğinin sağlanması, narkotik ve psikotrop madde kaçakçılığının önlenmesinde hava desteğinin sağlanması, halka yardım faaliyetleri, hasta ve yaralıların havadan nakli hizmetleri etkin bir şekilde icra edildi.