İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) Gazze’ye insani yardım götürürken İsrail askerleri tarafından düzenlenen silahı operasyonda 9 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği ve yargı süreci devam eden Mavi Marmara gemisinde ilk keşif yapıldı.

Karaköy’de demirleyen gemide avukat ve gemide hayatını kaybedenlerin yakınlarının talebi üzerine İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi tarafından keşif yapıldı. Gemide çalışma yapacak hakim ve olay yeri inceleme ekipleri Karaköy Salı Pazarı Limanı’nda demirleyen gemiye geldi. Gemide keşif yapılırken içeri basın mensupları alınmadı. Sabah 10.30’da başlayan keşif çalışmaları saat 13.00 sıralarında sona erdi.

Hakiminin gemiden ayrılması sonrasında keşif çalışmasını takip eden gemi mağdurları, avukatları ve ölenlerin yakınları kameraların karşına geçti. Grup adına açıklama yapan Mavi Marmara gemisi Avukatı Yasin Şanlı, devam eden dava kapsamında gemide ilk defa keşif yapıldığını söyledi. Avukat Şanlı, “Gemide keşif yapılması bizim açımızdan önemliydi.” dedi. Avukat Şanlı, atışın hangi alan ve mesafeden yapıldığı, gemiye indirmenin nasıl yapıldığı, bir mukavemet olmadan botlardan ve helikopterden ateş edilerek nasıl inildiğinin bizatihi anlaşılması açısından keşfin önem arz ettiğini kaydetti.

'KIRMIZI BÜLTEN GECİKTİ'

Avukat Şanlı, Mavi Marmara olayına karışmış İsrail yetkilileri hakkında çıkartılması hedeflenen kırmızı bültenin ise geciktiğini belirtti. Konuyla ilgili dışişleri ile adalet bakanlıkları arasında yazışmanın devam ettiğine dikkat çeken Şanlı, “Mahkemeden bu karar çıktı ama bakanlıklar arasında o idari kısmı devam ediyor.” dedi. Şanlı konuyla ilgili bir gecikme söz konusu olabilir mi şeklindeki soru üzerine ise “ Bize göre bir gecikme var. Ama normal olabilir. Ama bize göre bir gecikme var.” ifadelerini kullandı.

'ŞEVROTİN MERMİ KULLANILDI'

Bu arada olay mağduru ve görgü tanığı emekli asker Mustafa Tuna ise gemiye operasyon yapan İsrail askerlerinin ellerinde 5 farklı silah modeli olduğunu ileri sürdü. Tuna, ölenlerin vücutlarında patlama etkisi yapan merminin ise şevrotin olduğunu savundu.

İnsani Yardım Vakfı (İHH) organizasyonuyla 22 Mayıs 2010’da aldığı insani yardım malzemeleriyle Gazze’ye gitmek için Antalya’dan yola çıkan Mavi Marmara Gemisi, Gazze yakın uluslararası deniz sularında İsrail askerlerinin saldırısına maruz kalmış ve Türk vatandaşı 9 kişi hayatını kaybetmişti.