İzmir'in Narlıdere ilçesinde bulunan İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, Türkiye’de mayın ve el yapımı patlayıcılar konusunda subay, astsubay, uzman er ve erbaşlara eğitim verilen en önemli merkez. Verdiği eğitimler NATO tarafından akredite olan İstihkâm Okulu’nda, "Yüzde 99 başarı felakettir" sloganıyla kursiyerlere, gerçek patlamalarla uygulamalı eğitimler veriliyor. Teröristlerin yollara döşediği mayınların uzman ekipler tarafından aranıp bulunması, uzman köpeklerin bomba ola yerleri belirlemesi, mayın ve patlayıcı imha robotunun kullanılması, patlayıcıların uzaktan imha edilmesi eğitimleri alan personel, daha sonra görev yapacağı bölgeye gönderiliyor. İzmir’deki eğitim sırasında da kursiyerler için bombalar patlatıldı, teröristlerin pusu kurduğu bir askerî timin nasıl hareket etmesi gerektiği gösterildi.

Genelkurmay Başkanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na bağlı İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, mayın ve el yapımı patlayıcı konularında eğitim veren önemli bir merkez. Komutanlıkta yapılan eğitimler, verilen kurslar NATO tarafından akredite edilmiş durumda. Merkezde Türk subay ve astsubaylarla uzman er ve erbaşların yanısıra Afganistan, Çin, Azerbaycan, KKTC ve Kırgızistanlı subaylar da eğitiliyor. Beş ülkeden gelen subay öğrencilerin de katıldığı eğitimler, Narlıdere İstihkâm Tatbikat Bölgesi’nde yapıldı. Üç ay boyunca eğitim görecek subaylara öncelikle tahrip, mayın dokümantasyon, mayın tanıma, tespit ve patlayıcı maddelerle mücadele dersleri verildi. Yüzde 20 teori, yüzde 80 uygulamalı eğitim alan subaylar, “Yüzde 99 başarı felakettir” ilkesiyle hareket ediyor. Uygulamalı eğitimlerin ardından araziye çıkarak mayın, el yapımı patlayıcı, C4 plastik patlayıcı gibi birçok patlayıcı maddeye gerekli teçhizatla müdahale etmeyi öğrenen subaylar, eğitimlerinin ardından terörle mücadele operasyon alanlarında görev yapıyor. Bu eğitim sırasında bomba imha kıyafetleri ve teçhizatları, öğrencilere teker teker tanıtılıyor. Teröristlerin pusu kurması halinde nasıl davranmaları gerektiği de öğretiliyor.

UZMAN KÖPEK VE ROBOTLA MÜDAHALE

Sınıflarda ders gören subaylara, daha sonra arazide uygulamalı eğitim veriliyor. Mayın, El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha Timi’ndeki uzman personelin göreve hazırlık aşamasında başlayan pratik eğitimlerde, patlayıcı tespit ve imhada görev alan personelin hangi araç ve gereçleri taşıdığı, bu araç gereçleri nasıl kullandığı, hangi özel kıyafetleri giydiği ve bunların ne işe yaradığı hususlarında ayrıntılı bilgi aktarılıyor. Bundan sonra ise tim, araziye çıkarak uygulamalı eğitim görüyor. Senaryo gereği tim terörle mücadele bölgesinde ilerlerken önden giden dedektörlü askerler, el yapımı patlayıcı tespit ediyor. Tim komutanı, bölgeye uzman köpeği gönderiyor. Uzman köpek de el yapımı patlayıcının yerleştirildiği noktayı tespit ediyor. Belirlenen noktaya, uzaktan kumandalı bomba imha robotu gönderiliyor. Robot fünye yerleştirip uzaklaştıktan sonra el yapımı patlayıcı imha ediliyor.

Uygulamalı eğitimler kapsamında, senaryo gereği araçla intikal halinde olan askerî bir tim, teröristlerin yola döşediği mayının patlamasıyla pusuya düşürülüyor. Timin nasıl hareket edeceği, nasıl yardım götürüleceği ve yaralıların nasıl tahliye edileceği de verilen eğitimler arasında.

Okulda verilen eğitim kapsamında öğrencilere, nasıl etki yaptığını göstermek için 5 kg.'lık amonyum nitrat içeren bir patlayıcıyla patlama da gösterildi. Daha sonra 1,5 kg.'lık bir plastik patlayıcı ile 225 gr. TNT infilak ettirildi ve nasıl etki yaptıkları gösterildi.