Milli Eğitim Bakanlığı’nın, dershanelerin kapanmasını Avrupa kurumlarına şikâyet etmeye hazırlanan Avrupa Dershaneler Birliği'ni caydırmak için “dershaneler kapanmayacak” dediği ortaya çıktı. Konuyu haberleştiren Anadolu Ajansı’nın ise daha da ileri giderek Avrupa Dershaneler Birliği Başkanı’nın sözlerini çarpıttığı anlaşıldı. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ise hem yanlış bilgilendirmeye hem de çarpıtmaya dayalı haberi ‘delil’ göstererek Hizmet camiasına hakaretler savurdu.

Avrupa Dershaneler Birliği Başkanı George Hagitegas, daha önce Cihan Haber Ajansı’na verdiği röportajın arkasında olduğunu, dershanelerin kapatılmasına da kesinlikle karşı çıktığını söyledi. Röportaj sonrası telaşa kapılarak Yunanistan’a giden MEB yetkililerinin ziyareti ise Atina’da bazı dershanecileri rahatsız etti. Türk heyetinin katıldığı bir toplantıyı organize eden Yunanistan Dershane Öğretmenleri Federasyonu Başkanı John Vafeiadakis, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) “dershaneler kapatılamaz” kararına rağmen MEB'in buna uymamasını sert dille eleştirdi.

APAR TOPAR ATİNA ÇIKARMASI

Milli Eğitim Bakanlığı, AYM’nin dershaneleri kapatmayı öngören yasayı uygulamaktan kaçınmasını Avrupa Eğitim Komisyonu ve AİHM'ye şikayet etmeye hazırlanan Avrupa Dershaneler Birliği'ni (ENES) kararından vazgeçirebilmek için Atina'da ikna turuna çıktı. “Dershaneleri kapatmak eğitime darbedir” gerekçesiyle “Ankara mahkemesine 2012'de yasanın iptali için başvurduklarını” hatırlatan ENES, bu defa da "Dershanelerin fanatik savunucuyuz. Kapatılmalarının karşısındayız" cevabını verdi.

AYM'nin dershanelerin kaldırılmasını öngören yasayı iptal etmesine rağmen dershanelerin faaliyetlerini engellemeye çalışan MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, yanına dönüşüme 'evet' diyen Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) ile, Final ve Sınav dershaneleri temsilcilerini de alarak geçtiğimiz cumartesi günü Atina'ya geldi. Ziyaret, MEB ve TÖDER'in talebiyle gerçekleşti. Hagitegas, "Üyemiz olan TÖDER'in önerisi üzerine tüzüğümüz gereği görüşünü dinledik" dedi.

Özel eğitim ve dershaneciliğin kitabını yazan ve 46 şubesiyle Yunanistan'ın en geniş dershane ağına sahip 40 yıllık “fanatik dershane savunucusu” Hagitegas ile görüşen MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, TÖDER ve Final Dershaneleri Başkanı İbrahim Taşel ile Sınav Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özer aradıkları desteği tam bulamadı.

"DERSHANELER KAPANMAYACAK," DEMİŞLER

Heyetle görüşen ENES Başkanı George Hagitegas, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Dönüşüme evet diyenlere saygılıyız. Ancak dershanelerin de dahil olduğu herhangi bir özel kurumun engellenmesine karşıyız. Önemli olan sağlıklı ve demokratik bir şekilde özel eğitimin yapılmasıdır." dedi.

MEB ve TÖDER heyetinin, Avrupalı dershanecilere AYM kararına rağmen meseleyi yanlış aksettirdikleri de ortaya çıktı.

Dershanelerin kapatılmaması için 2012 yılında Ankara'da mahkemeye başvurduklarını hatırlatan Avrupalı dershanecileri ikna edebilmek için Yelkenci, Taşel ve Özer'in ENES Başkanı Hagitegas'a “dershaneler faaliyetlerine devam edecekler” şeklinde konuyu yanlış aksettirdikleri ortaya çıktı. Cihan'a Türk heyetiyle yapılan görüşmeyi anlatan Hagitegas, "Bana dershaneler kapanmadı. Öğleden sonra ve hafta sonu faaliyetlerine aynen devam edecekler dediler." ifadelerini kullandı. MEB'in hukuksuz “3 dersli kurs” genelgesinin de söz konusu görüşmede gizlendiği anlaşıldı.

“TÜRKİYE’DE İNSAN HAKLARI GÜVENCE ALTINDA” DEMEMİŞ

Bu arada ziyaretin ardından Anadolu Ajansı tarafından servislenen haberde yer alan “Hagitegas'ın röportajı çarpıtıldı" iddiasının da gerçek dışı olduğu ortaya çıktı. Demecinin arkasında olduğunu söyleyen Hagitegas, 18 Ağustos tarihli röportajda Cihan’a söylediklerini bir kez daha doğruladı: "Dershanelerin de içerisinde olduğu özel eğitimin fanatik bir savunucusuyum. Her tür özel eğitimin yasaklanmasının karşısındayım. Ben insan olarak size inanmadığım hiçbir şey söylemedim."

Anadolu Ajansı’nın servis ettiği haberin başlığındaki "Hagitegas: Türkiye'de insan hakları güvence altında" ifadesi de ilk ağızdan kesin bir dille yalanlandı. Türkiye'de hükümetin dershanelere yönelik girişimlerine “özgür eğitime darbe” tepkisiyle dikkat çeken Hagitegas, "Türkiye'de insan hakları güvence altında" ifadesini kullandınız mı?" şeklindeki soruya, "Ben onlara, ‘TÖDER, bu kararı (dönüşüm) almışsa saygılıyız’ dedim." karşılığını verdi.

Anadolu ajansı’nın servis ettiği videoda da, başlığa çekilen “Türkiye'de insan hakları güvence altında” şeklinde bir ifadenin yer almaması dikkat çekti.

YELKENCİ’NİN “DAVET ETTİLER” AÇIKLAMASI DA GERÇEK DIŞI

Yelkenci'nin iddia ettiğinin aksine görüşme önerisinin MEB ve TÖDER'den geldiğini anlatan Hagitegas, şöyle devam etti: "Sizinle konuştuktan sonra onlar bana 'bizim bu konuda farklı bir yaklaşımımız' var diyerek Atina'ya gelmek istediklerini söylediler. Rahatsızlıklarını anladığım için ben de konuşalım dedim. Kurucu üyemiz TÖDER'in yaklaşımı nedir diye. Tüzüğümüz gereği görüşünü dinlemeliydik. Onlar, "Bizim için sorun yok. Sadece Gülen dershaneleri tarafında mesele var. Bu konu hakkında hükümet ile yapılan müzakerelerden tatminkârız" dediler. Görüşlerine saygılıyım." MEB Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci ise yaptığı açıklamada ENES Başkanı’nın kendilerini Atina'ya davet ettiğini iddia etmişti.

Haberde, Yunan dershanecilerle yapılan görüşme sonrası düzenlendiği belirtilen “basın toplantısında” sadece Anadolu Ajansı’nın bulunması da dikkat çekti.

“BENİ SİYASETE ALET ETMEYİN” İMASI

Hiç kimse tarafından kullanılmak istemediğini, demokratik ve sağlıklı bir şekilde işleyen özel eğitimin yanında olduğunu belirten tecrübeli eğitimci Hagitegas, şöyle devam etti: "Komşu ülkenin siyasi gündemine girmek istemiyorum. Beni ilgilendiren, sağlıklı ve demokratik bir şekilde özel eğitimin yapılmasıdır. Eğer onlar hem özel okul hem de dershane olmaya karar vermişlerse kendi haklarıdır. Ben karar verecek kişi değilim. Türk-Yunan özel eğitim ve dershane kuruluşları arasındaki işbirliğinin de devam etmesini istiyorum."

MEB’DEN YUNAN DERSHANECİLERE: ARKANIZDAYIZ!

Bu arada Yelkenci, Taşel ve Özer, Yunanistan Dershane Öğretmenleri Federasyonu (OEFE) tarafından düzenlenen son kurtarma paketi çerçevesinde özel dershanelere getirilen yüzde 23'lük KDV artışına karşı yapılan toplantıda kısa birer selamlama konuşması yaptılar.

Heyetin, 2.500 dershanenenin faaliyet gösterdiği Yunanistan'daki dershanecilere 'arkanızdayız' mesajı vermeleri çelişki olarak yorumlandı. Toplantıya katılan Yunanlı dershaneciler, Türkiye'de dershanelerin kapısına kilit vurmaya çalışan MEB'in bu ziyaretinden 'rahatsızlık duyduklarını' açıkça dile getirdi. Atina'da yaklaşık 10 şubesiyle şampiyonlar çıkaran bir dershane sahibi, "Davet edildiklerini sanmıyorum. Türkiye'de dershaneler kapatılmaya çalışırken Atina'ya gelmeleri garip." dedi.

OEFE BAŞKANI: DERSHANE KAPATMAK BÜYÜK YANLIŞ; AVRUPA HUKUKUNA DA AYKIRI…

Yelkenci başkanlığındaki Türk heyetinin katıldığı toplantıyı organize eden OEFE’nin Başkanı John Vafeiadakis de Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, AYM'nin “dershaneler kapatılamaz” kararına rağmen MEB'in hukuksuzlukta ısrar etmesini sert dille eleştirdi. "Hükümetin dershaneleri kapatmakta ısrar etmesi büyük yanlış. Bu, Avrupa Birliği müktesebatı ile Avrupa hukukuna aykırıdır" dedi.

Yunanistan'da 2 bin 500 dershanede çalışan 35 binden fazla öğretmeni temsil eden OEFE’nin başkanı, Türkiye'de dershanelerin kapısına kilit vurmakta ısrar edilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. "Siyasi irade istedi diye özel teşebbüs kapatılamaz. Buna girişimci ve aileler karar verir" diyen OEFE Başkanı Vafeiadakis, "Eğitimde eşit fırsatlar için klasik dershanelerin faaliyetlerine aynen devam etmeleri gerekir. AYM kararı da bunu öngörüyor. Aksi tutum AB müktesebatı ile Avrupa hukukuna aykırılık teşkil eder. Bunun dışındakiler, hükümetin taktikleridir." dedi.

"POLİS, DERSHANELERE BASKIN YAPAMAZ; 3 DERSLİ KURS DA ANLAMSIZ"

"Dershanelere polis baskınları yapılması ve zorla kapatılmaya çalışılmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Vafeiadakis, "Avrupa Dershaneler Birliği (ENES) olarak da söylüyorum ki dershanelere dönüşmeleri için baskı kabul edilemez. Bu tip girişimler reddedilir." ifadelerini kullandı.

MEB'in '3 dersli kurs' dayatmasına ilişkin ise Vafeiadakis "Buna hiç bir anlam veremiyorum. Avrupa hukukuna aykırı." şeklinde konuştu.

KDV KONUSUNDA HÜKÜMET GERİ ADIM ATTI

OEFE Başkanı John Vefeiadakis, Yunanistan'da üçüncü kurtarma paketi kapsamında parlamentodan geçirilen özel okul ve dershanelere yüzde 23'lük KDV artışı düzenlemesine karşı başlattıkları mücadele sonrası hükümetin bu konuyu askıya aldığını söyledi. Avrupa Komisyonu da hükümete bu yönde telkinde bulunmuştu.

MEB MÜSTEŞARI YUSUF TEKİN, ÇARPITMA HABERİ DELİL GÖSTERİP HAKARET SAVURDU

Öte yandan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ise hem yanlış bilgilendirmeye hem de çarpıtmaya dayalı haberi, aynı gün ‘delil’ diye göstererek Hizmet camiasına hakaretler savurdu.

Türkiye’deki okul baskınlarının “hukukî” olduğunu savunduğu tweet’lerinde, Cihan Haber Ajansı’nın röportajını da karalayan Tekin, şu ifadeleri kullandı: “Bu Paralel haşhaş örgütü ne yiyip ne içiyor da yüzleri kızarmadan bu kadar yalan söylüyorlar cidden merak ediyorum…… Son yalanları, Avrupa dershaneler birliği başkanı diye birini bulup AİHM'e gideceğiz açıklaması yaptığı yalanını uydurdular. Bu da yalan. İşte haberin doğrusu: (AA’nın haberini paylaşıyor)... Onlara tavsiyem, ne yiyorlarsa yemesinler artık. Hem kafa bulduruyor, hem de yalan söyletiyor.”