Aktif Eğitimciler Sendikası Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, Millî Eğitim Bakanlığı'nın mahkeme kararlarını uygulama yerine kendi yönetmelikleri üzerinde değişikliklere giderek mahkeme kararlarını etkisiz kılmaya çalıştığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay’ın Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliği yürürlükten kaldıran kararının ardından yeni bir yönetmelik hazırladı. 6 Ekim’de hazırlanan bu yeni yönetmelikle 2014 yılında yapılan yanlı değerlendirmeler sonucunda mağdur edilen 16 bin okul müdürü tarafından açılan davayı bertaraf etmek, hukuki olarak bir boşluk oluşturmayı hedefleyerek mahkeme kararlarından kurtulmak istendiğine dikkat çekildi.

MEB, 12 Ekim'de illere yeni bir yazı gönderdi. Yeni yazıda okul müdürlerinin göreve iadesiyle alakalı 6 Ekim’de yapılan yeni yönetmelik değişikliğinin dikkate alınması gerektiğinin altı çizildi. Yeni yönetmelikte ise Danıştay tarafından iptal edilen okul müdürlerinin görevlendirilmesinde ‘sözlü’ mülakata devam edileceği belirtiliyor. Aktif Eğitimciler Sendikası Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yazıyla mahkeme kararlarına takla attırmak istediğini öne sürdü. Başkan Sefa Zor şöyle konuştu: “Müdürlük görev süresinin uzatılması için 75 puan üzerinden yapılan değerlendirmeyi içeren kısımların yeni yönetmelikte yer almaması sonucu bu konuda hakkını arayanlar adına devam eden davalar bakımından yeni yönetmeliğin yayımlanması ile birlikte ortaya çıkabilecek hukuki sorunlar kamuoyunu meşgul etmeye devam etmektedir. 75 puan değerlendirmesiyle ilgili iptal davasında mahkemelerin iptal kararları göz ardı edilerek, işlemin yasal dayanağı ortadan kalktı şeklinde bir aymazlığa girilmesi idarenin çamura yatmasından başka bir şey değildir. Bakanlığın illere yazdığı yazı, eski yönetmeliği ve mahkemelerin müdürler lehine vermiş oldukları kararları yok saymaktadır. MEB’in, on binleri zarara uğratan sübjektif atamaları yaptıktan sonra ‘yönetmeliği değiştirdim’ diyerek sorumluluğu üzerinden atmaya kalkması tam bir şark kurnazlığıdır. Ancak bu noktada yeni değerlendirme, eski yönetmeliğe göre yapılmalıdır. Görünen o ki idare problem çıkarmak istemektedir. Ancak kararın lehe çıkması halinde idarenin ‘yeni mevzuatta yeri yok’ diye görevlendirmeden kaçınması yanlış olur. Zira dava açıldığında geçerli mevzuat ne ise hukuken ona göre hüküm verilir ve uygulanır. Dava 75 puanın değerlendirildiği günkü işleme açılmıştır ve kazanılması halinde kişi o günkü duruma geri döndürülmelidir."

Zor, “Mahkeme kararlarıyla geri dönen müdürlerimizle ilgili ilimizde, şimdiye kadar yapılan şeffaf uygulamanın devam etmesi ve davaları kazanan hiç bir yöneticinin haksızlığa uğramaması en büyük temennimiz, bu konunun takipçisi olacağız.” dedi.