Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 14 Nisan 2015 tarihinde 7. sınıflara yönelik yapılan deneme sınavında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde Alevilik ile ilgili sorulan bir soru tepkiyle karşılandı. 'Alevilik-Bektaşiliğin dayandığı karakteristik özellikler arasında hangileri bulunur' diye öğrencilere yöneltilen soruda, cevap olarak Hz. Ali sevgisi, On İki İmam sevgisi maddeleri yer alırken, Kur’an sevgisi ve doğa sevgisinin Alevi-Bektaşiliğin dayandığı karakteristik özellikler arasında yer almadığı ifade edildi.

Sorunun cevabının yanlış olduğunu belirten Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu, böyle bir şeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını, toplumda Alevilere yönelik düşmanlık duyguları oluşturulmak istendiğini dile getirdi. CHP Gaziantep milletvekili adayı Mehmet Gökdağ da soruya tepki göstererek, Alevilerin duygularını incitecek bir soru sorulduğunu söyledi.

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şehitkamil Belediyesi’nin 7. sınıflara yönelik yaptığı deneme sınavı tartışmaları da beraberinde getirdi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinin 19. sorusu Aleviler tarfından tepkiyle karşılandı. Alevilere yönelik bir düşmanlık algısının oluşturulmaya çalışıldığını dile getiren Hortoğlu, şunları kaydetti: "Bu sorunun cevabındaki şık, Alevileri Kur’an sevgisinden uzakmış gibi taktim ediyor. Halbuki bizler Cem’de yaptığımız bütün ibadetlerin her bir ritüelini Kur’an’daki ayetlere dayandırırız. Kur’an bizim için Allah kelamıdır ve biz Kur’an’ın emirlerine uyan insanlarız. Alevileri bu şekilde göstermek zaten okul içerisinde var olan ön yargıya dayalı yanlış bilgilerin daha da derinleşmesine ve bunun üzerinden toplumlar üzerindeki düşmanlık duyguların daha da geliştirilmesine neden olur. Eğer kasıtlı yapılmışsa büyük vebal altındalar. Yanlışlıkla yaptılarsa da düzeltmekle sorumlular. Sorunun cevabı yanlış, cevap 1,2 ve 3 olmalıdır. Karakteristik özellikleri soruluyor, bu yüzden Kur’an dışına çıkılamaz. Asla bunu kabul etmeyiz."

'İNSANLAR ARASINDA AYRILIK TOHUMLARI EKMEKTEN VAZGEÇSİNLER'

"İnsanların mezhebi ve etnik yapısı üzerinden rant sağlamaya çalışmasınlar" diyen CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan, "İnsanları artık ayrıştırmadan ne zaman vazgeçecekler?" diye sordu.

Kalkan, "Ekonomik, sosyal, psikolojik ve kültürel alanlarda çöküntü yaşayan toplumu germekten, insanlar arasında ayrılık tohumları ekmekten vazgeçsinler. Anadolu coğrafyasında yüzyıllardan beri bir arada yaşamış, insanları çatıştırarak emperyalistlerin ekmeğine yağ sürmesinler. Aleviliği nasıl olur da toplumun gencecik beyinlerine böyle anlatırsınız?" şeklinde konuştu.

CHP Gaziantep milletvekili adayı Mehmet Gökdağ da soruya tepki göstererek, "Çok saçma bir soru sorulmuş. Alevilerin duygularını incitecek bir soru sorulmuş. Alevilerde Kur’an sevgisi de, doğa sevgisi de vardır." ifadelerine yer verdi.