Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Proje Okul’ ilan ettiği Eskişehir’in en gözde okullarından Anadolu (EAL) ve ETİ Sosyal Bilimler Lisesi’nde görev yapan tecrübeli 40 öğretmeni, yetkisi olmamasına rağmen görevden aldı. Görevden alınan öğretmenler Milli Eğitim Müdürlüğü merkezine alınırken, yerlerine yeni atamalar yapıldı. Bakanlığın yetkisi olmadığı halde 40 öğretmeni görevden alması eğitim camiasından tepki aldı. Yapılanların 'hukuksuz' olduğunu belirten sendikalar, okulların açılmasına kısa süre kala yapılmasının 'kadrolaşma' girişimi olduğunu savundu. Görevden alınan öğretmenler ise görevlerine dönmek için yargıya gidiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Bakan Avcı’nın seçim bölgesi Eskişehir’in en gözde okulları olan Eskişehir Anadolu Lisesi, ETİ Sosyal Bilimler Lisesi ve Olgunlaşma Enstitüsü’nü bir süre önce ‘Proje Okulu’ ilan etti. Ardından Eskişehir Anadolu Lisesi’nde (EAL) 23, ETİ Sosyal Bilimler Lisesi’nde 17 öğretmenin bu okullardaki görevleri sonlandırılarak, başka kurumlara çalıştırılmak üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine verildi. Görevden alınan öğretmenlerin yerlerine atamalar yapıldı. EAL ve ETİ Sosyal Bilimler Lisesi’nde görevden alınan öğretmenlerin büyük çoğunluğunun Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyesi olmaları dikkat çekti. Görevden alınan eğitimcilerin arasında iki aşamalı sınavı kazanarak, Anadolu Lisesi Öğretmeni hakkını kazananlar da var. Bu okullarda çalışan öğretmenlerin kendi istekleri dışında görevden alınmasına sendikalardan tepki geldi.

Aktif Eğitimciler Sendikası Eskişehir Temsilcisi Murat Gürcan, proje okullarındaki 40 öğretmenin görevden alınmasının hukuksuz olduğunu, bunun okulların açılması arafesinde yapılmasının mantıkla izah edilemeyeceğini söyledi.

'GÖREVDEN ALMALAR HUKUKİ DEĞİL, ÇÜNKÜ YASAL MEVZUATTA YERİ YOK'

Söz konusu proje okulları kapsamında bakanlığa atama yetkisi verildiğini fakat okulda çalışan yönetici ve öğretmenleri görevden alma yetkisi verilmediğini kaydeden Gürcan, “Görevden alınan bu eğitimciler sınav kazanmış, Anadolu Lisesi Öğretmenliği hakkını elde etmiş, tecrübeli öğretmenlerdi.” dedi. Gürcan, “Bu yasa öğretmenlerin görevlerinden alınmasından bahsetmiyor. Böyle bir düzenleme mevcut değildir. Yani proje okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin görevlerinden alınması ile ilgili hiçbir mevzuat hükmü bulunmamakta. Bu kişilerin hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınmaları da hukuki değildir.” ifadelerini kullandı.

'BU SİSTEMLE KALİTE VE LİYAKATLI DEĞİL TORPİLLİ ATAMA YAPACAKLAR'

Bu hukuksuzluğun yine eğitime, öğretmene, öğrenci ve veliye sıkıntı olacağını aktaran Gürcan, şöyle konuştu: “Bakanlık her yıl gözüne kestirdiği okulları ‘Proje Okulu’ ilan edecek. Öğretmenler alınacak yerlerine puanla, rotasyonla değil torpille atamalar yapılacak. Eğitimciler olarak bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz.”

Gürcan, böyle bir durumla karşılaşan öğretmenlerin tercih yapmamalarını tavsiye ederek, "Yapacaklarsa formun altına ‘idarenin zorlaması ile tercih yapıyor ve her türlü yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla imzalıyorum’ şeklinde şerh düşmeliler. 60 gün içinde idare mahkemesinde atamanın iptali davası açabilirler.” dedi.

'MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YIKIM BAKANLIĞINA DÖNÜŞTÜ'

Eğitim İş Şube Başkanı Ebru Sungar da, hiçbir gerekçe gösterilmeden kararnamelerin öğretmenlere tebliğ edilmesinin şok etkisi yaratarak yıkım yaşattığını söyledi. Bakanlık tarafından her şeyin oldu bittiye getirildiğini anlatan Sungar, "Hiçbir somut ve bilimsel dayanağı olmayan bakanlığın keyfi ataması, illerdeki bu köklü okulların işleyişini ve verimliliğini etkilemekle birlikte yeni bir hukuksuzluğa neden olmuş, bu ayrıştırıcı uygulamayla Milli Eğitim Bakanlığı bir yıkım bakanlığına dönüşmüştür." diye konuştu.