Milli eğitimde bir yıl daha sona ererken, yasaklar, hukuksuzluklar, dershanelerin kapatılması, eğitim çalışanların tehdit edilmesi, görevden almalar yıla damgasını vurdu. Eğitim camiasına göre; milli eğitim siyasallaşarak asli görevinden uzaklaştı. Eğitimciler kendilerini tehdit altında hissettiklerinden görevlerine odaklanamadıklarını ve eğitimde verimsiz bir yıl geçirildiklerini vurguladılar.

“KORKU VE BASKI HAKİMDİ”

Eğitim İş Afyon İl Temsilcisi Ümit Kılçar, eğitim camiasının hukuksuzluğun, baskının, korkunun egemen olduğu bir yıl geçirdiğini söyledi. “Siyasi irade tarafından öğretmenleri dahi kapı önüne koymakla tehdit edildiği bir ülkede nasıl bir eğitim verilebilir?” diye soran Kılçar, eğitimin adeta yazboz tahtasına çevrildiğini kaydetti. Eğitim camiasının bir yılı verimsiz, endişeli geçirdiğini belirten Kılçar, “Haksızlıkların, hukuksuzlukların yaşandığı, birçok insanın hakkının yenerek siyasete kurban gittiği bir yıl oldu. Yandaş sendikaların verdiği listelere göre atamalar yapıldı. Ehil olmasına göre liyakate göre alınmadı. Yandaş sendikaların tercihi ön planda tutuldu. Siyasi linç, müdürlerden sonra öğretmenlere kadar inmişti. İş güvencesinin elimizden alınmasıyla tehdit ettiler. ‘Patron işçisini istediği zaman kapı önüne koyuyor ben koyamıyorum’ diyen bir zihniyet siyasi hırs uğruna eğitimin daha da geriye gitmesine neden oldu. Ülkemizin kalkınması çocukların başarılı olması hedefimiz olmalıdır. Ancak, kimsenin de keyfi, kafasına göre sistemle oynamasına yetki ve hakkı olmadığını düşünüyoruz.” dedi.

“YANDAŞLARA MAKAM VERECEĞİZ DİYE EĞİTİMİN SORUNLARINA EĞİLEMEDİLER”

Aktif Eğitim Sen(Aktif Sen) Afyonkarahisar İl Temsilcisi Abdullah Hatipoğlu da, huzursuz diken üstünde, mobinglerle, sarı zarflarla stresli bir yılı geride bıraktıklarını söyledi. Hatipoğlu’na göre, eğitim çalışanları tarihte eşi benzeri görülmemiş bir baskıya, zulme, haksızlığa maruz bırakıldı, yüzlerce okul müdürü, müdür yardımcısı haksız, hukuksuz olarak görevden alındı.

Yüzlerce öğretmenin biat etmeye zorlandığını, baskıyla soruşturma geçirdiğini ve haksız olarak cezalar verildiğini ifade eden Hatipoğlu, öğretmenlerin iş yapma aşk ve şevkinin tamamen ortadan kalktığını, işine tamamen konsantre olamadığını anlattı. Hatipoğlu şunları söyledi: “Öğretmenler yapılacak baskıları, açılacak soruşturmaları düşünmekten işine odaklanamadı. Bu da tabiî ki başarısızlık olarak yansıdı sisteme. 2014-2015 öğretim yılı eğitim öğretim yılı için bir kayıp yılı olmuştur. Askeri darbe dönemleri de dahil eğitim çalışanları hiç bu kadar hukuksuzluğa maruz kalmamışlar baskı ve zulüm görmemişlerdir. Burada kendi yandaşlarını, kendine biat edenleri belli makam ve mevkilere yerleştirmekten, diğer eğitim sorunlarına eğilmeye fırsat bulamamışlardır. Ülkemizin hala birçok eğitim sorunu devam etmektedir.”

“EĞİTİM CAMİASI VERİMSİZ BİR YIL GEÇİRDİ”

Türk Eğitim Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Nizamettin Şenol da, korkularla, baskılarla, hukuksuzluklarla dolu bir yıl geçirdiklerini söyledi. Şenol, okul yöneticilerinin kanun yoluyla görevlerinin elinden alınması, okullarda yıldırma, sindirme çalışmaları, yandaş sendikalara üye olmaya zorlama, stajyer öğretmenlere yandaş sendikaya üye olma zorunluluğu, iş güvencesinin ellerinden alınması, 130 bin boş norm kadroya asil öğretmen yerine vekil ücretlendirme yapılması, dershanelerin kapatılmasının yıla damgasını vurduğunu anlattı. Şenol, bu ve benzeri olumsuzluklar sayesinde okullarda eğitim öğretimden ziyade baskı, sindirme yıldırma çalışmalarının yaşandığı verimsiz bir yıl olduğunu kaydetti.

Şenol, “Siyasi iktidar yaklaşık 130 bin boş norm kadrolarına asil öğretmen atamak yerine ücretli öğretmen görevlendirmeyi tercih etti. Siyasi iktidarın kamu çalışanlarına bakış tarzının hiç de olumlu olmadı. Bunu da açık açık dile getirdiler. Kamu çalışanlarının tek sermayesi olan ‘iş güvencesini’ ellerinden almak için gizliden değil, açıkça iş güvencesini ellerinden alacağını söylediler. Bu gibi olumsuz davranışlar eğitim öğretimimizin ve kamu çalışanlarının performansını geriletmiştir.” şeklinde konuştu. Şenol, bundan sonrada kamu çalışanlarını iş güvencesine göz dikenlere karşı demokratik ortamda gerekli tepkiyi 7 Haziran’da gösterdiğini, bundan sonrada hem meydanlarda hem sandıkta gerekli tepkisini göstereceğini kaydetti.

Eğitim Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Hüdaverdi Kılınç da, bir yıl boyunca yaşanan hukuksuzlukların yeni dönemde kısa sürede giderilmesini ve normalleşme sağlanmasını beklediklerini söyledi. Okullara yeterli ödenek ayrılmasını, öğretmenlerin statüsünün yükseltilmesini istediklerini ifade eden Kılınç, eğitim müfredatının da işin ehli olan kişiler tarafından hazırlanarak daha demokratik hale getirilmesini beklediklerini anlattı.