Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uzun süredir gündeminde olan bakanlık merkez binası ve kampüs projesi, 1961 yılında yapılan ve bazı tarihi binalara da ev sahipliği yapan Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Yerleşkesi'nde inşa edilecek. Yaklaşık 4 ay önce imar planı değiştirilerek yoğunluğu ve emsali artırılan 65 bin hektarlık alanda tarihi binaların yanı sıra binlerce ağaç da bulunuyor. Proje devasa inşaat alanı ile Beşevler bölgesinde ciddi bir trafik yoğunluğunun yanı sıra yüzlerce ağacın da kesilmesine neden olacak. Alanda bulunan Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası da dahil olmak üzere pek çok yapı yıkılacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi’nin 12 Eylül 2014 tarihinde aldığı kararla, mülkiyeti Maliye Bakanlığı’na ait olan yerleşke alanında 1/5000’lik imar planı değişikliği yapıldı. Oy çokluğuyla alınan karar ile Beşevler’de bulunan “Yüksek Öğretmen Okulu alanı”, Milli Eğitim Bakanlığı hizmet binası olarak kullanılmak üzere “resmi kurum alanı” olarak ilan edildi. 40 bin metrekare olan inşaat alanı 163 bin 375 metrekareye çıkarılırken, emsal 2,50 olarak belirlendi, yükseklik ise ‘serbest’ bırakıldı. 11 Ocak 2015 tarihli Belediye Meclisi toplantısında ise 1/1000 ölçekli uygulama imar planı da kabul edilerek onaylandı.

BBP’Lİ ÜYE ‘BÖLGE BU YOĞUNLUĞU KALDIRAMAZ’ DEYİP OLUMSUZ OY VERDİ
Ankara Büyükşehri Belediye Meclisi’nde uygulama imar planı görüşmeleri sırasında Büyük Birlik Partisi (BBP) Keçiören Meclis Üyesi İbrahim Uyar, İmar ve Bayındır Komisyonu’nda ‘olumlu’ olarak verdiği oyunun değiştirilmesini talep etti. MEB binasının Beşevler bölgesinde çok büyük bir yoğunluk artışı meydana getireceğini kaydeden Uyar, 2,5 emsal ve 165 bin metrekareye yakın inşaat alanına, ‘kamu yararı olsa bile’, yoğunluk artışına olumlu oy veremeyeceğini kaydetti. Söz konusu karara sadece BBP’li üye İbrahim Uyar ‘olumsuz’ oy verirken, oy çokluğuyla Meclis’ten geçti.

MİMARLAR ODASI: KENTSEL DOKU ZEDELENİR
İmar değişikliği kararını yargıya taşıyan ve tarihi binaların Koruma Kurulu’ndan tescilini isteyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, dava dilekçesinde plan değişikliğinin “parsele özel” ve “yoğunluk arttırıcı” nitelik taşıdığından mevzuata ve kamu yararına aykırı olduğunu savundu. Kentsel dokunun zedeleneceğinin de ifade edildiği dilekçede, Yüksek Öğretmen Okulu’nun kültürel miras konumunda olduğu belirtilerek, “Bu imar planı ile kültürel miras yok olma tehdidi altındadır. Bu nedenle yürütmenin durdurulması kararı verilmesi çok önemlidir. Planlama konusu alan Ankara’nın en önemli kent kimliklerindendir. Dava konusu plan ile Yüksek Öğretmen Okulu’nun başkent açısından önemi, değeri hiçe sayılmıştır.” ifadelerine yer verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurularak Yüksek Öğretmen Okulu Sitesi ve yapılarının kültür varlığı olarak tescilinin talep edildiği belirtilen dilekçede, Koruma Kurulu’nun ret kararına karşı Ankara 8. İdare Mahkemesi nezdinde dosya üzerinden dava açıldığı belirtildi. Mahkemenin bilirkişi incelemesi yapmadan eksik inceleme yaptığı belirtilen dilekçede, “Bunun neticesinde davanın reddine karar vermiştir. Mahkeme kararı tarafımızdan temyiz edilmiş olup, temyiz incelemesi Danıştay 14. Daire üzerinden devam etmektedir.” denildi.