Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi, yılda 2 milyon kişinin rafting yaptığı Köprülü Kanyon Milli Parkı’na komşu alanda çevreyi, turizmi ve yöre halkını olumsuz etkilemesi beklenen hidroelektrik santrali (HES) yapılmasını uygun buldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin şubat ayı olağan meclis toplantısı Antalya Su ve Atıksu İdaresi'nin konferans salonunda yapıldı. Toplantıda, Manavgat'a bağlı Değirmönü köyü yerleşim alanı sınırlarında HES yapılması için 1/5 bin ölçekli nazım imar planı ile 1/bin ölçekli uygulama hazırlanmanı hazırlanmasının uygun olduğuna ilişkin İmar ve Şehircilik Komisyonu'nun raporu görüşüldü. CHP'li Oytun Eylem Doğmuş ile Mustafa Reşat Oktay'ın şerh düştü rapora CHP grubu karşı çıkarken, MHP grubu çekimser kaldı. Bölgeye HES kurulmasının uygun olduğuna ilişkin rapor AKP grubunun oylarıyla kabul edildi.

Eko sisteme ve turizme zarar vereceği iddia edilen HES'in yapılacağı alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı 1/100 bin ölçekli Antalya-Burdur-Isparta Çevre Düzeni Planı'nda orman alanı olarak görülüyor. 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı da bulunmayan bölgeye yapılacak HES yılda 1 milyon kişinin rafting yapacağı Köprülü Kanyon Milli Parkı'na komşu olacak. Eko sistemi ve turizmi olumsuz etkilemesi beklenen Değirmenözü HES, Yukarı Köprü Çay havzasında inşa edilecek Kasımlar Barajı ve 3 HES projesinin parçası olacak. Değirmenözü köyü yerleşik alanında inşa edilecek HES nedeniyle çok sayıda bina santral alanı içinde kalacak.

Manavgat Belediyesi'nin karşı çıktığı HES'in, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 30 Mayıs 2014'te onayladığı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı'nın araştırma raporunda Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın ekosistem dengesini bozacağı ve biyoçeşitliliğe zarar vereceği, bu nedenle de yapımına izin verilmemesi gerektiği belirtiliyor. Raporda Köprü çayın turizm potansiyeline ve yöre halkının göreceği zarara da dikkat çekiliyor.

HES’İ SAVUNDU

AKP grubu iki kısımdan oluşan ve büyük bölümü Isparta il sınırlarında bulunan Kasımlar Barajı ve HES’le ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını, Değirmenönü’ne yapılan santralin milli park dışında kaldığını, daha önce yürütmenin durdurması için yapılan başvurunun Danıştay tarafından reddedildiğini savundu. Hasan Ali İrban, bölgeye yapılacak HES’i savunarak, ÇED olumlu raporu bulunduğunu ve bazı bölge sakinlerinin projenin yanında olduğunu ileri sürdü.

PLAN OLMADAN İNŞAATA BAŞLANMIŞ

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise daha önce Ahmetler köyüne yapılmak istenen HES’le ilgili sıkıntılar yaşandığını ve projenin iptal edildiğini hatırlatarak, yöre insanının yapılmak istenen yeni projeyle ilgili da kaygılı olduğunu söyledi. Yılda 2 milyon kişinin bölgede rafting yaptığına işaret eden Sözen, "Suda sıkıntı yaşanacağına, doğal yapının kaybolacağına yönelik ciddi sıkıntılar var. Bu işi üstlenen firma bir süredir çalışma yapıyor ama imar planı uygulaması yok. Bu olmadan başlayamaması lazım. Bakanlık şu an görüş talep etmesine rağmen firmanı çalışması olduğunu biliyorum. Konu Manavgat meclisinde reddedildi. Bölgenin ciddi rahatsızlığı var." diye konuştu.

ÇARE HES’TE DEĞİL GÜNEŞTE

CHP’li Mustafa Reşat Oktay ise yapılmak istenen HES’in 100 MW gücünde olduğunu ve ömrünün 50-60 yıl olacağını dile getirerek, "50-60 yıl 100 MW elektrik alacağız ama yılda 2 milyon turiste hizmet veren milli parkı tartışılır hale getireceğiz." dedi. Dünya turizm piyasasının böyle bir hatayı affetmeyeceği uyarısında bulunan Oktay, "Çevreye verilecek olumsuzluk önemseniyor. Enerjiye ihtiyacımız var ama burada değil. Buna hassasiyet göstermemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. Oktay, enerji açığına HES’lerle değil, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çözüm bulunması gerektiğini savundu.

ÇEVRE MUTLAKA TAHRİP OLUYOR

CHP grup sözcüsü Ruhi Beşiktaş da HES inşaatı olan bölgelerde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek şunları söyledi: "HES’in gittiği her bölgede jandarma ile köylü karşı karşıya gelmiştir. Mutlaka çevre tahribata uğramıştır. Temiz enerji dedikleri olay gerçekleşmemiştir. Irmaklarda neredeyse can suyu kalmamıştır. Ağaçlar kesilmiş, iş makineleri bölgeye girmiştir. Değerlerlerimizi koruyup, sahip çıkalım."

MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN İSTİFA ETTİLER

Büyükşehir Meclisi’nde 7 Haziran 2015’te yapılacak milletvekilliği genel seçimi için istifalar da yaşandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Aksu’yu temsil eden MHP’li Ahmet Yaşar ile AKP’li Mehmet Başaran milletvekili aday adayı olmak için istifalarını açıkladılar. Yaşar Antalya’dan, Başaran ise Burdur’dan, kendi partilerinden aday adayı olacak. İstifa eden üyelerin yerini Aksu ve Kepez ilçe belediyelerinden birer yedek üye dolduracak.