Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar ve petrol fiyatlarının düşmesinin ruble üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu, buna rağmen rublenin serbest dalgalanmaya devam edeceğini söyledi.

Moskova’da düzenlenen Gaydar Forum’da konuşan Medvedev, “Otoriteler rublenin serbest dalgalanması ile ilgili kararı iptal etmeyecek… Ruble değişim oranları dondurulabilir. Ancak o zaman kara piyasa oluşur. Bu da piyasanın yıkımına neden olur…” dedi.

Rusya Merkez Bankası rublenin aşırı değer kaybetmesi üzerine koridor uygulamasını iptal ederek serbest dalgalanmaya bırakmıştı. Banka geçen yıl rubleyi korumak için 80 milyar dolara yakın para harcamıştı. Faiz oranlarını da yüzde 17’ye çıkardı. Serbest piyasada dolar 66 rubleye kadar yükseldi.

Rublenin sert hareketlerinin şirketlere, bankalara ve sıradan insanlara olumsuz etkisi olduğunu kabul ettiğini ifade eden Medvedev, “Bununla birlikte, Merkez Bankası’nın politikaları doğru. Biz döviz rezervlerini israf etmeyeceğiz. Rublenin istikrarı için yeterli ekonomik mekanizmalarımız var. En önemlisi de ticaret fazlası veriyoruz. Bu kurun istikrarı için önemli bir avantaj…” ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞE DÖNME BÜYÜK HATA OLUR

Rusya’nın kendini dünyadan izole etmek gibi bir hedefi olmadığı uyarısında bulunan Medvedev, “Biz yarı yıkılmış Sovyet tipi kapalı dev ekonomiden, Batı tipi ekonomik yapıya geçtik. Bazen bizi dünyada aktif rol oynamaktan vazgeçirmeye ve bunu yapmaya zorlasalar da, geçmişe dönmek çok büyük hata olur.” uyarısında bulundu.

BORÇLARI ÖDEYECEK REZERVİMİZ VAR

Rusya’nın borçlarını ödeyecek yeterli rezervi olduğunu kaydeden Rusya Başbakanı, “Şirketlere yardımcı olmaya hazırız. Gerekli olması durumunda borçlarımızı ödeyecek yeterli rezervimiz var. Şirketlere de borçlarının ödenmesinde yardımcı olabiliriz. Yaptırımlar gelir ve gider. Ancak iş ilişkileri, ekonomik çıkarlar ve itibar kalıcı olandır. Rusya uluslar arası taahhütlerini yerine getirecek. Rusya güvenilir borç veren ve güvenilir kredi kullanan bir ülke.” şeklinde konuştu.