Türkiye'ye göç eden Çeçenler ile Çeçen derneklerine yardım çalışmalarıyla bilinen ve Çeçenistan Cumhuriyeti'nin Fahri Konsolosu olarak kendini tanıtan Çeçen asıllı Türk vatandaşı iş adamı Meden Ünlü (63), dün akşam saatlerinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Ünlü, Ankara Balgat'taki ofisinin makam koltuğunda 3 kurşunla infaz edilirken, polis, güvenlik kameralarından suikastçıyı belirlendi. Suikastçının Çeçen uyruklu Ruslan Kemal olduğu tespit edildi.

Olayın ardından geniş çaplı soruşturma başlatan Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri önemli bilgilere ulaştı. Saldırıda bina içindeki güvenlik kameralarınca görüntülenen suikastçinin Çeçen uyruklu Ruslan Kemal ismini kullanan kişi olduğu belirlendi. Ruslan Kemal'e "gözcülük" yapan kişinin de kamera görüntülerinin olduğu, ancak kimliğinin henüz tespit edilemediği öğrenildi. Ruslan Kemal'in ve "gözcülük" yapan kişinin kaçmasının önlenmesi için Türkiye genelindeki sınır kapıları, havalimanları, otobüs terminalleri ve tren garlarında önlemler artırıldı. Ruslan Kemal'in ve "gözcülük" yapan kişinin fotoğrafları da 81 il güvenlik güçleriyle eş zamanlı olarak paylaşıldı.

Ruslan Kemal ve beraberindeki kişinin, Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov yönetimine ülke dışından muhalefet eden gruplara karşı mücadele eden bazı güçlerce yönlendirildiği iddia edildi. Ruslan Kemal ve diğer kişinin de Kadirov'a muhalefet eden gruplarla birlikte hareket ettiği öne sürüldü.

 
Katil zanlısı matulün önce güvenini kazandı
Ruslan Kemal'in, saldırıdan önce son bir hafta içinde Ünlü'nün ofisine 3 kez gelerek keşif çalışması yaptığı belirlendi. Ruslan Kemal'in, cinayetten önce son olarak bir gün önce Ünlü'nün ofisine geldiği tespit edildi.

Eylem öncesi oldukça profesyonel yöntemler kullanan saldırganların, öncelikle Ünlü'ye şüphe uyandırmamak için "dostluk" kurma bahanesi ile yaklaştığı değerlendirildi. Ünlü'nün de daha önceden tanımadığı, ancak son bir hafta içinde 3 kez yanına gelen bu kişiyi ofisine almakta tereddüt etmediği değerlendirildi.