Medya Etik Konseyi (MEK) Başkanı Halit Esendir, Emine Erdoğan'ın katıldığı Avea'nın programında Cihan Haber Ajansı (Cihan) ekibinin yaka paça dışarı çıkartılmasının utanç verici olduğunu belirtti. Esendir, Cihan ekibine destek veren DHA muhabirinin tavrını ise takdirle karşıladığını ifade etti.

MEK'ten yapılan açıklamada, "Cihan Haber Ajansı muhabiri Hüseyin Aydın ve kameraman Mehmet Büyük’ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katıldığı bir programı takip etmek için geldiği salondan çıkartılması, basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir. Davet gerektirmeden tüm basın mensupların katılabileceği bu gibi programların gazetecilere yasaklanması, halkın haber alma hakkına saldırı ve bir gasptır." denildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Daha önce de pek çok olumsuz örneği yaşanan akreditasyon ayıbı, bir kez daha ortaya çıkmıştır. İktidarın yapmış olduğu haksız akreditasyonları örnek alarak, ticari bir şirket olan Avea tarafından da Cihan ekibine uygulanması ise ‘utanç verici’dir. Genelkurmay Başkanlığı bile 28 Şubat’ta yapmış olduğu akreditasyon uygulamasından vazgeçmişken, bu ayıbı özel bir şirketin dayatması manidardır.

Diğer basın mensuplarından her hangi bir davetiye istenmezken Cihan muhabirinden talep edilmesi ise ayrımcılıktır. Ayırımcılık, Türk Ceza Kanunu’na göre bir suç olduğu gibi, başta Anayasa olmak üzere pek çok kanunda ve uluslararası sözleşmede yer almaktadır. Dolayısıyla Cihan ekibine yapılan bu ayrıcılığı kınıyoruz.

'DHA MUHABİRİNİN TAVRINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ'

Cihan ekibinin dışarı çıkartılması sırasında tepki gösteren DHA muhabirinin davranışını takdirle karşılıyoruz. Bu tip olaylarda diğer basın mepsuplarının da aynı şekilde meslekdaşlarına sahip çıkması gerektiğini hatırlatıyoruz."