Bir şizofreni hastası tarafından öldürülme riskinin 14,3 milyonda bir olduğunu, buna karşın bir şizofreni hastasının başkalarından zarar görme riskinin diğer bireylerden 2-14 kat daha fazla olduğu kaydedildi.

Türk Tabibler Birliği ile Türkiye Psikiyatri Derneği medyada sıklıkla psikiyatri hastalarının damgalanmasına yol açan özellikle son dönemde şizofreni ve bipolar bozukluk hastası olduğu belirtilen kişiler ile ilgili haberlerin yer alması üzerine ortak yazılı açıklama yaptı. Psikiyatri hastalarının damgalanmasının, hastaları tedaviden ve toplumdan uzaklaştırdığına işaret edilen açıklamada, "Medyada yer aldığı şekilde şizofreni hastalarının evden dışarı çıkmamalarının en önemli nedeni damgalamadır. Bu haberlerin medyada veriliş şekli de ayrıca damgalamayı artırmaktadır. Şizofreni hastalarının damgalanması, toplum dışına itilmelerine, hastalıklarından utanmalarına, hastalığının herkes tarafından öğrenileceğine dair kaygı duymalarına yol açmaktadır. Toplumun şizofreni hastalığından / hastalarından korkması, daha fazla hastanın evine kapanmasına, hastalığını utanç verici olarak algılayıp reddetmesine, dolayısıyla tedavi imkanlarından uzaklaşmasına neden olmaktadır. Bir insanın toplum tarafından reddi ve ayrımcılığa uğraması bir insan hakları ihlalidir.
Şizofreni ve bipolar bozukluk hastalarının suç ve şiddet olaylarına karışma oranı herhangi bir psikiyatrik tanısı olmayan kişilerden çok daha azdır. Bir şizofreni hastası tarafından öldürülme riski 14.3 milyonda birdir. Buna karşın bir şizofreni hastasının başkalarından zarar görme riski diğer bireylerden 2-14 kat daha fazladır." bilgisi verildi.

'MEDYA İNSAN DAVRANIŞI ÜZERİNDE OLDUKÇA ETKİLİDİR'

"Medya insan davranışı üzerinde oldukça etkilidir." vurgusuna dikkat çekilen açıklamada şu hususlara dikkat çekildi: "Toplumsal değer yargılarını, tutumları, toplumsal görüş ve eğilimleri şekillendirip ve hatta yönlendirmektedir. Medyanın psikiyatri ve psikiyatrik hastalıklar üzerindeki etkileri de önemli ve yönlendirici boyuttadır. Psikiyatri ve psikiyatrik hastalıklar medyada ağırlıklı olarak olumsuz olarak verilmektedir. Psikiyatrik hastalıkları şiddet ve suç unsurlarının nedeni olarak gören bu anlayış psikiyatri ve psikiyatri hastalarını damgalamaktadır."

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluğu Bildirgesi’nde "Açık kamu yararı olmadıkça ve olayla doğrudan ilgisi, bağlantısı bulunmadıkça, bir insanın davranışı veya işlediği suç, onun ırkına, milliyetine, dinine, cinsiyetine, cinsel eğilimine, hastalığına veya fiziksel, zihinsel özürlü olup olmamasına dayandırılmamalıdır." denildiğine işaret edilerek, "Ancak bu ilke çerçevesinde doğrudan ilgi ve bağlantı olmadan kişilerin söylemlerine dayanarak haberlerin yapıldığı görülmektedir. Aynı bildirgede yer alan ‘Sağlık konusunda sansasyondan kaçınmalı, insanları umutsuzluk veya sahte umut verecek yayın yapılmamalıdır’ maddesinin bir an önce uygulanabilir olması gerekmektedir. Medyada psikiyatri ile ilgili haberlerin veriliş şekline azami özenin gösterilmesini talep ediyoruz." hatırlatması yapıldı.