Sosyal medya fenomeni Fuat Avni'nin 'bazı medya organlarına baskın yapılacağı' yönündeki iddialarını değerlendiren Turgut Özal Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Akpınar, medya özgürlüğüne vurgu yaptı. HESA Başkanı İbrahim Cerrah ise bu durumun iktidarın sonunun hızlandıracağını söyledi.

Sosyal medya fenomeni Fuat Avni’in iddialarına ile ilgili açıklamalarda bulunan Mahmut Akpınar, aslında söylenecek sözün bittiğini vurguladı. Türkiye’nin hızlı bir şekilde otoriterleşmeye gittiğini ifade eden Akpınar, hukuk devleti diye bir şey kalmadığını söyledi. Demokrasinin ifade hürriyeti olduğunu kaydeden Akpınar, “İfade hürriyetinin olmadığı bir yerde demokrasinin varlığından bahsedemezsiniz asla. İfade dediğiniz şey nedir? Sokaktaki amcanın kendi kendine sövmesi konuşması bu ifade hürriyeti değildir. İfade hürriyeti dediğimiz şey düşünce ve düşünceyi ifade etme zaten sadece düşünce hürriyeti diye bir şey yok. Herkes, hindiler de düşünüyor.” açıklamasında bulundu.

Düşüncenin kamuoyu ile paylaşıldığında düşünce hürriyeti olduğunu aktaran Akpınar, konuşmasına şöyle devam etti: “Siz hoşunuza gitmeyen medya organları gazeteleri televizyonları, aydınları, yazarları susturup bunları hapse atarsanız böyle bir ülkede demokrasinin varlığından düşünce özgürlüğünün varlığından bahsedilemez. Öyle bir şey olursa onun altına burası otoriter bir devlettir. Damgasının mührünü basmaktır, başka bir şey değildir. Bütün özgürlüklere el koymaktır. Medya sadece medya değildir. Dershaneye el koymak eğitim hakkını engellemektir. A fabrikasına el koymak o kişinin mülkiyetine el koymaktır. Medyayı gazete gibi şeylere el koymak 78 milyon insanın düşüncelerine ipotek koymaktır. Onu baskılamaktır. Medyaya el koymak medyayı baskılamak, yazarları hapse atmak 78 milyona düşünme, benim arzu ettiğimin dışında düşünme hakkı vermiyorum demektir.”

'BU OLAY İKTİDARIN SONUNU HIZLANDIRIR'

Hukuk Etik ve Siyaset Araştırmaları (HESA) Başkanı İbrahim Cerrah da Fuat Avni’nin buna benzer birçok iddiaları olduğunu belirterek, “Bunların büyük bir çoğunluğu da maalesef doğru çıktı. Ama hepsi değil. Umarım bu iddianın da Fuat Avni’nin doğru çıkmayan iddialarından olur, çok vahim bir iddia.” diye konuştu.

Türkiye’deki basını susturmak, basını susturan iktidarın kendisini daha fazla şaibe altına sokacağını açıklayan Cerrah, hakimlerin, savcıları iktidarının dağıtıldığını ifade etti. Proje mahkemelerin kuruluğunu söyledi. Polis teşkilatının dağıtıldığına dikkat çeken Cerrah, “Bunlar yetmiyormuş gibi özgür basına tahammül edemeyen iktidar, demek ki iddialar doğruydu. Demek ki korkuyorlar bu izlenim zaten var. İlk defa olmayacak.” ifadesinde bulundu.

Fuat Avni’nin iddiası konusunda yanıldığını ummak istediğini açıklayan Cerrah, konuşmasına şöyle devam etti: “Siyasi iktidar böyle bir hata işlemez. Ülkeyi kaosa ve iç savaşa sürükleme yönünde atılmış bir adım olur. Komşumuzda yanan bir ateş var. Bu iç savaşı başlamadan önce Suriye’ye itidal tavsiye edenler maalesef bugün Türkiye’yi adeta adım adım Suriyelileştirme yönünde adım atıyorlar. Umarım Fuat Avni’nin bu iddiası gerçekleşmez. Yoksa bu siyasi iktidarın sonunu hızlandırır. Bu hukuksuzlukla, bu adaletsizlikle bu zulme baskı ile ayakta kalamazsınız. Bunu en iyi siyasi zihniyeti bilmesi lazım. Mülkün temelinin adalet olduğunu, adaletsizlikle zulümle, baskıyla, devletin ayakta kalmayacağını bilmesi gereken insanlar, yargıyı darmadağın ettikten sonra, polisler alındıktan sonra gelinen noktayı gördük. Umarız bu iddialar asılsız çıkar, bu aslı olsa bile bu iddiaları hükümet bu adımları atma aklını başına alır. Hatasından döner.”