Gazeteci Muharrem Coşkun'un, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un fişlenmesini konu eden çalışması "Kod Adı: İrtica 906" kitabının tanıtımı, GOPARK'ta yapıldı. Kitapta yer alan 70 gizli belgenin bir kısmının yer aldığı serginin açılışı Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından gerçekleştirildi. Programa Mehmet Akif'in torunu Selma Argon da katıldı.

Programda emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Numan Kurtulmuş, bu vesileyle hem Akif'i anlamaya çalıştıklarını hem de onun üzerinden yakın tarihe ilişkin bir kapıyı bir miktar aralamanın çabasını ortaya koyduklarını söyledi. "İrtica 906, aslında irtica lafı Akif'in de şiirinde ifade ettiği gibi, bu memlekette 150 yıldır verilen büyük medeniyet mücadelesinde kullanılan ve milletin kendi bağıyla tarihiyle kökleriyle arasını ve irtibatını açmak için kopartmak için kullanılan bir kod adıdır, doğru. İrtica, Akif'in kod adı değil, irtica bu milleti değerlerinden koparmak isteyenlerin Türkiye'de oluşturdukları, Türkiye'nin tarihiyle, medeniyetiyle kavgalı o zihniyetin, o anlayışın, o siyasetin kod adıdır. Bu millet hiçbir zaman kendi değerlerine bağlı olan insanları, kendi değerlerine bağlı olmaya, medeniyetine bağlı olmaya irtica perspektifinden bakmadı ve hiç bir zaman da ne Akif'i ne Akif'in benzerlerini, hiçbirini mürteci olarak kabul etmedi." diyen Kurtulmuş, esas mürtecilerin, milletin tarihsel bağlarını, medeniyet bağlarını, köklerini kopartmak isteyenler olduğunu ve bunun bilincinde olan milletin her zaman mürtecilerle arasına çok ciddi mesafeler koyduğunu söyledi.

Mehmet Akif'in vatan sevgisi ve sözünün eri olması özelliklerinden bahseden Kurtulmuş, "Akif'in üçüncü temel özelliği, özellikle etnik fitnenin tutuşturulduğu dönemlerde etnik ve mezhebi fitnelere karşı milleti kucaklayan bir anlayışa sahip olması bu anlamda İttihad-ı İslam fikrine sahip birisi olmasıdır." diyerek, bir asır sonra maalesef İslam dünyasının benzer bir tablo ile karşı karşıya olduğu uyarısını yaptı.

Akif'i, bu milletin unutmadığını dile getiren Numan Kurtulmuş, "Mehmet Akif’e 'irtica 906 kod' numarası verenler nerede? ‘İmam Hatip Liseleri artık kapanacak, siyasi hayatımız sona erse bile bir daha açılmayacak’ diyenler nerede? ‘28 Şubat bin yıl sürecek’ diyenler nerede? Zulüm abat olmaz. Bir millet aslından başka hiçbir yatakta akmaz. Bir suyun sadece yatağında aktığı gibi. Ama Akif’e mürteci diyenlerin birisinin adını birisi hatırlayabilir mi?" diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon ise “İrtica onun yanından geçmemiş, yani o kelime hiç iyi bir kelime değil. İrtica düşmanı bir insan; ileri fikirli, çağının belki de, en ileri fikirli adamlarından biridir. Aksiyon adamı, çok yönlü bir insan. Doktordur, veterinerdir, profesördür, sporcudur. ‘Şapka giymemek için Mısır’a kaçtı’ diyenler onu hiç tanımamışlardır. Protesto etmek isteseydi vatanında kalırdı. ‘Etmesin beni vatanımda cüda’ diyen vatanına hayran, aşık bir insan. Demişler ki, "Şapka gitmek için Mısır'a gittiğiniz söyleniyor?", demiş ki, ‘Ben yıllardır kafaların içini aydınlatmaya, beslemeye, içine bilgi doldurmaya çabalıyorum. Başımın üstüne taktığımın ne önemi var?’ İster fes olsun, ister şapka. İnsanın başının üstüne taktığı şey hiç önemli değildir. Başınız çıplak da gezersiniz, bere de giyersiniz ama başın içi önemli” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Numan Kurtulmuş ve Selma Argon’a çeşitli hediyeler ve çiçek verildi. Daha sonra okunan İstiklal Marşı’nın ardından fişleme belgelerinin yer aldığı sergi açılışı yapıldı. Çıkışta basın mensuplarının “Sümeyye Erdoğan’a suikast iddialarına ilişkin soruya Kurtulmuş, “Ortaya çıkarılır” cevabını verdi.

Programın sonunda katılımcılara Gazeteci Muharrem Coşkun tarafından kaleme alınan "Kod Adı: İrtica 906" kitabı dağıtıldı.