Artvin Cerattepe mevkiinde İşadamı Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding'e bağlı Etibakır tarafından yapılmak istenen maden arama çalışmalarına karşı 25 gündür bölgede nöbet tutan Artvinliler ve Çamlıhemşin’in Samistal Yaylası'nda Yeşil Yola direnen köylüler ve çevreciler Rize’de bir araya gelerek projeleri protesto etti.

Birleşik Haziran Hareketi’nin (BHH) çağrısıyla Rize Cumhuriyet alanında toplanan çevreciler, köylüler, bazı sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, yaptıkları açıklamalarla Artvin Cerattepe'deki bakır madeni ve Çamlıhemşin’deki Yeşil Yol projelerine tepki gösterdi. Grup, Rize'de 'Yurttaş Kazım' olarak bilinen ve HES karşıtı mücadeleyle öne çıkan Kazım Delal’in taşocağı müteahhiti tarafından oraklı saldırıya uğramasına da sert tepki gösterdi.

Çamlıhemşin'deki Yeşil Yol karşıtı eylemde köylülerin yaptığı direnişi selamlayan ve aynı gün Andon'da yapılmak istenen taşocağı tesisine karşı çıktığı için firma sahiplerinin saldırısına uğrayarak yaralanan Yurttaş Kazım’a destek için meydanda toplanan BHH üyeleri, ‘Kazım Delal Yalnız Değildir’, 'Direne Direne Kazanacağız' gibi sloganlar attı. Çamlıhemşin'de "Vali, kaymakam kimdir, ben halkım ben." diyerek Yeşil Yol mücadelesinin sembolü olan Havva Ana'nın çığlığını anlatan 'Çare Havva Ana' dövizi de eylemde dikkat çekti.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eyleme yaklaşık 150 kişi katılırken basın açıklamasının ilk bölümünde konuşan ÖDP Rize İl Başkanı Ahmet Haşim Parlak, halkın yüzyıllardır üreterek var ettiği doğal yaşam alanlarına karşı vahşice saldırılar yapıldığını vurgulayarak, bu saldırılara karşı duyarsız kalınamayacağını kaydetti.

Eylemde konuşan ve bütün mücadelelerinin barışçıl olduğunun altını çizen ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ise “Biz doğayı barışçıl bir bilinçle, bu mizaçla savunmaya çalışıyoruz.” dedi.

Eylem yapan grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.