Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Paris’teki saldırının ardından yaşananlar konusunda herkesin sağduyu ve teenni ile hareket etmesi gerektiğini söyledi.

30. İl Müftüleri İstişare Toplantısı için üç günden bu yana Edirne’de bulunan Görmez, sabah saatlerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen toplantıya katıldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleriyle bir araya gelen Görmez, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Bir gazetenin Fransız Charlie Hebdo Dergisi’nin katliamdan sonraki ilk sayısında Peygamber Efendimizle ilgili yayın yapması ve Türkiye’de Cumhuriyet gazetesinin derginin bazı nüshalarını yayımlaması sonucu yaşananları hatırlatması üzerine Görmez, insanlığın zor süreçlerden geçtiğini belirterek herkesin daha teenni ve sağduyu ile hareket etmesi gerektiğini söyledi.

İslam dünyasının muhtelif yerlerinde anormallerin bulunduğu kaydeden Görmez, “Adeta cinnet ortamları oluştu. Onun için bu konularda çok daha sağduyulu, teenni ile hareket ederek insanlığın bu tür sorunlarla bir daha karşılaşmaması için neler yapabiliriz? Ne Avrupa’da, ne Asya’da hiçbir yerde inancından ve düşüncesinden dolayı hiç kimsenin canına kıyılmamalı. Hiç kimse yok edilmemelidir. Hiç kimse hunharca katledilmemeli. Bütün insanlık olarak bize düşen bundan sonra bu noktalar üzerinde durmaktır diye düşünüyorum.” dedi.

'ÇOCUKLARIMIZIN CAMİLERİ TANIMALARINI İSTİYORUZ'

Çocukların camileri tanımalarını sağlamak amacıyla 2011 yılında cami çocuk buluşmasını gerçekleştiğini anlatan Görmez, özellikle sınıf öğretmenlerinin çocukları camiye götürmelerini istedi. Görmez, “Bilhassa sınıf öğretmenlerinin çocuklarımızı camilerimize götürerek hem özgürlüğümüz simgesi hem kimliğimizin mekanları olan sevgi ve bilgi mekanı olan camilerimizin mihrabı ile minberi ile tanımalarını istiyoruz.” diye konuştu.

Daha sonra camiler ve engelliler kampanyası başlattıklarını hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Bütün camilerimizi 8 milyon engelli vatandaşımızın erişimini sağlayacak şekilde yeniden düzenliyoruz. Daha sonra camii ve kadın projemiz oldu. Bilhassa hanımefendiler için camilerimizin uygun mekanlara sahip olmadığını görmekten duyduğumuz üzüntü var ve bu üzüntüyü ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Bu sene de camii ve gençlik projesini başlattık. Ve bilhassa camilerimizin genç kardeşlerimizle buluşmasını sağlamak amacıyla geç kalma genç kal başlığı altında bu projemiz Edirne’de İl Müftüleri Toplantısı’nda da genişçe ele aldık ve devam edecek. Bunlar sadece birer haftaya özgü olarak değil bundan sonraki çalışmalarımızda da bize ışık tutmaya devam edecek.” diye konuştu.

'BALKANLARDAKİ BAZI CAMİLERDE SIKINTI VAR'

Bir başka gazeteci de balkanlardaki camiler risk altında mı? sorusuna Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Doğrusu hepsi diyemeyiz ama sıkıntılar sorunlar var. İşte onun için balkanlardan gelen bütün müftülerimizle de bunları konuştuk. Ve bunları hep birlikte insanlık olarak aşacağız.” cevabını verdi.