Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Avukat Mehmet Kasap, Cihan Haber Ajansı(Cihan) muhabiri Hüseyin Aydın ve kameraman Mehmet Büyük'ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katıldığı bir programı takip etmek için geldiği salondan çıkartılmasına tepki gösterdi. Kasap, "Gazetecilere yönelik yapılan ayrımcılığı şiddetle kınıyoruz." dedi.

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Avukat Mehmet Kasap, basın özgürlüğü ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. İstanbul ‘Avea Günışığı’ programını takip etmek isteyen Cihan muhabiri Hüseyin Aydın’ın güç kullanılarak dışarı çıkarılması olayının basın özgürlüğüne vurulan büyük bir darbe olduğunu belirten Kasap, "Görevini yapmaya çalışan bir gazetecinin ‘akreditasyonu olmadığı’ iddiasıyla yaka paça dışarı çıkartılması, Türkiye’nin dünya kamuoyu önündeki ‘en utanç verici’ görüntülerinden biri olmuştur." değerlendirmesini yaptı.

Basın özgürlüğünün sadece gazetecilerin görevini yapma hakkını değil, aynı zamanda vatandaşların da haber alma ve öğrenme hakkını ifade ettiğini kaydeden Kasap, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: "Her türlü farklı sesin susturulmaya çalışıldığı bir ülkede demokrasiden değil, olsa olsa başka bir rejimden söz edilebilir. Halkın haber alma hakkını engellemek anlamına gelen ‘Akreditasyon Uygulaması’ demokrasimiz adına asla kabul edilemez bir hukuksuzluktur. Bu hukuksuzluğun bir dönem bu türlü akreditasyonlara muhatap olmuş bir cenahtan gelmesi ayrıca başka bir anlam taşımaktadır. Bugün ülkemizde düşüncelerini açıkça ifade edebilmekten çok halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanmaktadır."

Vatandaşların ülkemizde ve dünyada olup bitenler hakkında ‘haber alma’ hakkının engellendiğini vurgulayan Kasap şunları söyledi: "Her kişi ve kurumun kendisi gibi düşünmesini ve kendisini desteklemesini sağlamaya çalışan otoriter bir rejimle karşı karşıyayız. Ülkemiz artık gelişmiş demokrasilerle birlikte değil, Kuzey Kore gibi üçüncü dünya ülkeleri ile birlikte anılmaktadır. Her ne ad altında ve hangi gerekçeyle olursa olsun gazetecilerin, görevleri başında alıkonulmasını, basında ayrımcılığı ve basının haber alma özgürlüğüne yapılan tüm engellemeleri şiddetle kınıyoruz."