Medya Etik Konseyi (MEK) Başkanı Halit Esendir, İpek Medya Grubu’na yönelik baskına ilişkin açıklamada, “İpek Medya Grubu’na yapılan kanunlarla bile izahı olmayan polis baskını, siyasi iradenin gözdağı verme operasyonudur.” dedi.

İpek Medya Gruba’na yönelik polis baskınına bir tepki de Medya Etik Konseyi’nden geldi. Başkan Halit Esendir, baskına ilişkin yaptığını açıklamada özgür medya vurgusu yaptı, operasyonun gözdağı verme amaçlı olduğunu söyledi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Twitter fenomeni Fuat Avni’nin gündeme getirdiği medyaya yönelik operasyonların ilki, bu sabah itibarıyla maalesef gerçekleşmeye başladı. İpek Medya Grubu'na, polis eşliğinde gözdağı ve susturma operasyonu gerçekleştirildi. IŞİD'e silah sevkiyatını ortaya çıkaran manşet haberin yayınladığı gün medya grubuna yapılan baskın, bu anlamıyla da manidardır.

Medyanın özgürlüğü Anayasa tarafından güvence altına alınmıştır. İlgili kanunlar ve Basın Kanunu gazetecilik mesleğinin özgürce yapılmasını öngörür. Kamuoyunu bilgilendirme aracı olan demokrasinin ‘dördüncü kuvveti’ olarak ifade edilen medyaya yapılan baskılar bu yönüyle kabul edilemez.

Diğer taraftan özgür medya, her türlü güç sahiplerini, kamuoyundan gerçekleri gizlemek isteyenleri daima korkutur. Engellemek için ellerinden gelen her türlü baskı ve yıldırma argümanlarını kullanır. İpek Medya Grubu’na yapılan kanunlarla bile izahı olmayan polis baskını, siyasi iradenin gözdağı verme operasyonudur.

1 Kasım’da yapılacak olan seçimlerden önce muhalif basının susturulması tek tip bir medya arzusunun bir eseridir. Muhalefetin de kendine yer bulabildiği, görüşlerini rahatça dile getirdiği bir mecra olan İpek Medya Grubu’na yapılan gözdağı, aynı zamanda seçimlere girecek olan muhalefetin sesini de kısmak anlamına gelmektedir.

Basını susturmaya yönelik her türlü girişim, ülkemizin uluslararası imajını zedeleyecektir. Basını karşı yapılacak bu tarz uygulama, kısıtlama ve yasakların Türkiye’nin yönünü değiştirerek demir perde ülkelerine döndüreceği aşikardır.

Ülkemizin dünyadaki imajına zarar veren ve basına sansür anlamına gelen bu uygulamalardan vazgeçilmelidir.

Gazetecilere yönelik keyfi baskınlar, kanun dışı gözdağı vermeler hiç bir şekilde kabul edilemez. Demokrasi ve insan haklarına aykırı bu uygulamaları en ağır bir dille protesto ediyor ve şiddetle kınıyoruz. İpek Medya Grubu’na yapılan bu hukuksuz polis baskını basın tarihine kara bir gün olarak geçecektir."