Yaklaşık 5 milyon memur için toplu sözleşme görüşmeleri bugün başladı. Görüşmelere Hükümet, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK temsilcileri katılıyor. Sözleşme masasına Memur-Sen imza yetkisi ile oturuyor, imza yetkisi bulunmayan Türkiye Kamu-Sen ile KESK ise toplu iş sözleşmesi masasında kamu çalışanlarının daha fazla hak alabilmesi için mücadele edecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, 'kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek' üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmeleri başlamadan önce sendika temsilcileri arasında yer tartışması yaşandı. Toplantı öncesi kendilerine polisler tarafından müdahale edildiğini belirten Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Başkanı Lami Özgen duruma tepki gösterdi.

Toplantı öncesi bakanlığa yürümek ve bakanlık önünde basın açıklaması yapmak isteyen gruplara polis müdahale etti. KESK Başkanı Lami Özgen müdahaleye ilişkin tepkisini toplu sözleşmenin yapıldığı salonda gösterdi. Özgen, “Nedir bu? Faşizm. Pratik burada. Tahammül yok, tahammül. Han, demokratik haklar vardı? Niye korkuyorlar? Neden korkuyorlar? Çünkü gerçeği sürekli söylememizden korkuyorlar.” ifadelerini kullandı.

KESK’e bağlı bazı sendika üyelerin gözaltına alındığı kaydeden Özgen, daha sonra kendine ayrılan bölüme oturdu. Ardından toplu sözleşmeyi takip etmek için salonda bulunan sendika yetkilileri arasında yer tartışması yaşandı. Sendika temsilcileri, genel başkanlarının oturduğu masanın arkasında bulunan bölümlere oturmak istedi. Yer sıkıntısı nedeni ile sendika yetkilileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Bakanlık yetkililerinin araya girmesi ile tartışmaya son verildi. Ardından toplantının yapılacağı salona ilave koltuk getirildi.