Türkiye ile Rusya arasında derin işbirliği hazırlıkları başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin 9 Ağustos'ta bir araya gelecek. Peki Adnan Menderes asılmasaydı Moskova'ya gidecekti iddiaları doğru mu? Menderes'in asılmasında Moskova ziyareti hazırlıklarının etkisi mi var? Erdoğan Putin 9 Ağustos görüşmelerinde neler yaşanacak? Detaylar haberimizde.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

UÇAK DÜŞÜRME KRİZİNDEN SONRA İLK BULUŞMA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Ağustos'ta Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bir araya geleceğini ve iki komşu ülkenin derin işirlikleri için önemli adımar atılacağını söyledi.

RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan uçak krizinden 7 ay sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Yapılan bu görüşmeden sonra iki ülke arasındaki buzlar erimeye başlamıştı.

Erdoğan Putin

Peki Adnan Menderes'in asılmasıyla Moskova arasında nasıl bir ilişki var? 

27 Mayıs 1960 darbesi olmasaydı Başbakan Adnan Menderes haziran ayında Moskova'ya gidecekti. 1950'li yıllarda başlayan kalkınma projeleri 1958'li yıllardan itibaren Batı'dan yeterli destek bulamayınca dönemin Başbakanı Menderes, Sovyetler Birliği'ne yöneldi. Hem kredi imkânlarını değerlendirmek hem de sanayi hamlesi için Moskova'nın desteğini almak kolay olacaktı. Türkiye'nin nötr bir ülke olarak kalmasını isteyen Sovyetler Birliği her türlü desteği vermeye hazırdı. Ancak 1960 darbesi Menderes'in Sovyetler Birliği açılımını engelledi.



ABD'nin Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşmasından korktuğu ve bu yüzden ısrrala Rusya ile işbirliği yapmak isteyen Adnan Menderes'i darbe yoluyla indirdiği ve idam ettirdiği iddiası çok güçlü bir argüman olarak görülüyor...