Bursa’da, sokakta mendil satan, araba camı silen ya da ayakkabı boyayan çocuklardan alışveriş yapmanın cezasının 208 TL olduğu belirtildi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ile Uludağ Üniversitesi (UÜ) işbirliğinde sokakta çalıştırılan çocuklara para verilmemesi konusunda bir yıl süren çalışma yapıldı. Sokakta çocuklarını çalıştıran aileler ve çocuklarla çalışan ekipler, sorunun önüne geçmeye çalıştı.

Çocuk Şube polisleri ile UÜ öğrencileri, Kent Meydanı’nda halka broşür dağıtarak, sokak çocuklarına para verilmemesi konusunda uyarıda bulundu. 'Sen para verdikçe o çocukluğunu satar, çocukluğunu satın alma' yazan broşürlerde, sokakta çalışan çocuklardan alışveriş yapmanın cezasının da 208 lira olduğu belirtiliyor.

SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR ÇOK BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA

Projenin yürütücüsü UÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Gültekin, sokakta çalışan çocukların çok büyük tehlike altında olduğunu belirtti. Gültekin, şu bilgileri verdi: “Bir yıldır sürdürüyoruz. Sokakta çocuğunu çalıştıran ailelerle, polislerle çalıştık. Onlara iletişim, problem çözme, öfke yönetimi gibi konularda eğitim verdik. Bu çocukların devam ettiği okullardaki psikolojik danışmanlarla çalışıyoruz. Bir ayağı da toplumu bilinçlendirmek. Çünkü insanlar yardım olsun diye bu çocuklara para veriyorlar. Para verdikçe de bu çocuklar sokakta durmaya devam ediyorlar. Oysaki sokak bir çocuğun tümüyle bir gününü sokakta geçireceği bir yer değil. Son derece tehlikeli bir yer. Pek çok istismara maruz kalıyorlar. O yüzden insanları bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz bu çalışma ile.”

ALIŞVERİŞ YAPMANIN CESASI 208 TL

Sokakta çalışan 300 civarında çocuk olduğunu belirten Dr. Gültekin, mendil satan, ayakkabı boyayan, araba camı silen çocukların ‘sokakta çalışan çocuk’ olarak nitelendirildiğini kaydetti. Gültekin, Valilik kararı ile sokakta çalışan çocuklardan alışveriş yapmanın Bursa il sınırları içerisinde 208 TL para cezası olduğunu sözlerine ekledi.